Γνώμη: Η γνωστή τρόικα

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Δεν θα φταίει η τρόικα εάν η κυβέρνηση δεν υλοποίησε όσα της υποσχέθηκε. Η τρόικα ευθύνεται για το μείγμα της πολιτικής που επέβαλε στην Ελλάδα.

Η τρόικα δεν ήρθε με άγριες αλλά ούτε και με φιλικές διαθέσεις. Ηρθε σαν ελεγκτής, για να διαπιστώσει εάν όσα συμφώνησε με την κυβέρνηση, πριν από ένα δίμηνο, εφαρμόζονται ή γράφτηκαν στην… άμμο.

Επειδή αυτά που συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν είναι πάνω από 100 παρεμβάσεις και επειδή μυρίζουν ενοχή κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι να έχουμε επανάληψη των σκηνικών που ζήσαμε και στις προηγούμενες επισκέψεις των ελεγκτών, δηλαδή νομοθετήματα τελευταίας στιγμής, εκβιασμούς για τη δόση κ.λπ.

Δεν θα φταίει η τρόικα εάν η κυβέρνηση δεν υλοποίησε όσα της υποσχέθηκε. Η τρόικα ευθύνεται για το μείγμα της πολιτικής που επέβαλε στην Ελλάδα, το οποίο έχει αποτύχει, αλλά για τα μέτρα που συμφωνεί με την κυβέρνηση η ευθύνη είναι κοινή, των δύο μερών.

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οι ξένοι ελεγκτές θα εξετάσουν τα υπεσχημένα, από διάφορα υπουργεία, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα ή θα απολυθούν. Και στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση δεν είναι τόσο έτοιμη όπως θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία και θα ασκηθούν πιέσεις τελευταίας στιγμής να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα.

Η πρώτη φάση του ελέγχου θα τελειώσει αρχές Οκτωβρίου και ύστερα από ένα δεκαήμερο διάλειμμα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, που θα είναι δυσκολότερη. Σε αυτή θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές προοπτικές, από τις οποίες θα κριθεί η λήψη ή όχι νέων μέτρων. Η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, αλλά εάν έχει διαφορετική άποψη η τρόικα, τίνος η γνώμη θα επικρατήσει; Δυστυχώς, αυτός είναι ο κανόνας στην τελευταία τριετία και δεν θα υπάρξει εξαίρεση.

Οσο για τα νέα μέτρα που «δεν θα υπάρξουν», μια μείωση των συντάξεων ή των εφάπαξ, είναι ή δεν είναι νέο μέτρο; Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμη, αλλά η προβολή της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, που δεν βελτιώθηκε με τις τελευταίες δραματικές περικοπές, αρχίζει και καλλιεργεί το έδαφος.

Εάν δεν πειστεί η τρόικα πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα, τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος, γιατί δεν βγαίνει ούτε το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης, για τα νέα μέτρα, θα καμφθούν στην τρίτη φάση του ελέγχου, όταν θα αποφασιστεί η χορήγηση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014-15, με νέο μνημόνιο και όρους. Δεν υπάρχει, ούτε στις διαπροσωπικές σχέσεις, δανεισμός χωρίς κανένα όρο.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα