Market Beat: Πλησίασαν οι βασικοί δείκτες σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε ισχυρές αντιστάσεις

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 10:45
UPD:23/10/2013 17:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες, ενισχύοντας την πιθανότητα να παρουσιάσει για τρίτη στη σειρά άνοδο αυτή τη βδομάδα. Θα λέγαμε πως το βασικό χαρακτηριστικό στη στάση των θεσμικών αυτή τη βδομάδα είναι ότι, αν και βλέπουν το πλησίασμα των ισχυρών αντιστάσεων στη ζώνη 352 – 355 μονάδων, δεν βιάστηκαν να ξεφορτώσουν και η προσφορά που εμφανίστηκε ήταν αποτέλεσμα δισταγμών. Αυτοί αφορούν στην πιθανότητα που δίνουν στον δείκτη να περάσει σχετικά εύκολα πάνω από την οροφή, που οι επιλογές των θεσμικών, δύο φορές μέσα στον Φεβρουάριο φέτος, όρισαν επίμονα.

Το κλίμα στο εσωτερικό δεν λειτουργεί θετικά στην απόφαση για ανάληψη ρίσκου.  Ωστόσο από τη συνάντηση των Στουρνάρα, Βενιζέλου, Σαμαρά τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν ήταν καθησυχαστικά, αναφορικά με την προετοιμασία για την διαπραγμάτευση με την ηγεσία της τρόικας, που θα επισκεφτεί την Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα. Παραμονές των Γερμανικών εκλογών, με την Wall Street να φρενάρει την άνοδο που προκλήθηκε από την έκπληξη μετά την απόφαση της Fed και τα Ασιατικά χρηματιστήρια να ακολουθούν παρόμοια δυναμική, στο τέλος μιας ακόμα ανοδικής εβδομάδας,  το ΧΑ περιμένουμε να εμφανίσει πνεύμα ανεξαρτησίας και να κινηθεί με βάση την στατιστική του προϊστορία. Ήτοι να ανέβει λίγο ψηλότερα και μετά να διορθώσει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

• Οι μετοχές στην Νέα Υόρκη υποχώρησαν ελαφρά χθες μετά το άλμα της Τέταρτης που πυροδότησε η έκπληξη από την απόφαση της Fed  να αφήσει ανέπαφο το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και στην διάρκεια των συναλλαγών οι δείκτες ταλαντευόντουσαν μεταξύ κερδών και απωλειών. Από μια δημοσκόπηση την Τετάρτη από το Reuters, 17 βασικών διαπραγματευτών ομολόγων, διαπιστώθηκε ότι εννέα τώρα περιμένουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τακτοποιήσει το πρόγραμμα για τις αγορές ομολόγων το Δεκέμβριο, αλλά οι περισσότεροι δήλωσαν προβλέψεις τους ήταν πολύ μακριά από όσα έγιναν πρόσφατα. Ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 40,39 μονάδες ή -0,26% για να κλείσει στις 15.636,55 μονάδες, ο S&P500 έχασε 3,18 μονάδες ή -0,18% φθάνοντας στις 1,722.34 αλλά μέσα στη μέρα χτύπησε τις 1,729.86 μονάδες, ένα νέο ρεκόρ υψηλού του βίου του και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 5,743 μονάδες ή 0,15%. Οι μετοχικές αγορές θα δουν αύξηση της μεταβλητότητας για το κλείσιμο σήμερα γιατί  θα εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι διαχειριστές.
• Παράλληλα, οι μετοχές στην ευρωζώνη ανέβηκαν σε συμφωνία με τα futures τους χθες
• Σήμερα: Οι μετοχές και τα νομίσματα στην Ασία οπισθοχώρησαν, γιατί οι επενδυτές τραβήχτηκαν στην άκρη για να συλλογιστούν τις επιπτώσεις από την απόφαση της Fed. Το δολάριο απομακρύνθηκε από το χαμηλό επτά μηνών  έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν. Γιατί μια σειρά από ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η αλλαγή πολιτικής από τη Fed δεν θα αργήσει. Το ευρώ δεν απόμακρύνθηκε από το υψηλό 7 ½ μηνών των 1,3568 δολαρίων που σημειώθηκαν την Πέμπτη , η τελευταία διαπραγμάτευση σήμερα ήταν στο 1,3535 δολάρια . Στην αγορά εμπορευμάτων , futures ΗΠΑ επί του αργού πετρελαίου έχουν εκτεταμένες απώλειες σήμερα μετά από 1,5% πτώση την προηγούμενη ημέρα μετά από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ιράν ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Τεχνική ανάλυση

Είχαμε θέση περί ύπαρξης ανοδικής δυναμικής από την αρχή του Αυγούστου, θεωρώντας ως πρώτη τιμή - στόχο, μετά το ξεκόλλημα από τις 300 μονάδες, τις 340. Ο τρόπος με τον οποίο τις προσέγγισε τις δυο πρώτες βδομάδες του Αυγούστου έδειξε, ότι μια ισχυρότερη αντίσταση θα βρισκόταν μπροστά του, η ζώνη στις 350 -355 μονάδες. Εκεί είναι σήμερα, αφού χθες έκλεισε στις 348 και κάτι, ενώ σημείωσε υψηλό ημέρας στις 350,5.

Άρα η θέση μας είναι ότι σήμερα αύριο η κίνηση του 25άρη, που σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις έχει μόνο 3 πτωτικές (με μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή του το -0,31%) θα αλλάξει.   Αυτό επιβάλλει η στατιστική του προϊστορία και για να μην συμβεί θα χρειαστεί να έλθουν εξελίξεις με εξαιρετική βαρύτητα. Θεωρούμε ενδεικτική για την εξάντληση του ανοδικού momentum του 25άρη την πορεία της τιμής της μετοχής της ΕΕΕ που αρκετές φορές στο παρελθόν λειτούργησε ως πρόδρομος δείκτης του FTSE.  Παρατηρώντας δε τις κινήσεις των traders στα calls του 25άρη στην επόμενη σειρά, που από τη Δευτέρα θα είναι η κυρίαρχη, διαπιστώνουμε ότι 20 ανοικτά συμβόλαια υπάρχουν για τις 355 μονάδες, 50 για τις 350 μονάδες, 190 για τις 345 μονάδες, 257 για τις 340 μονάδες, 62 για τις 335 μονάδες, και 467 για τις 315 μονάδες

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι επενδυτές στο ΧΑ αποφάσισαν να οδηγήσουν τον ΓΔ στην οροφή των 1050 μονάδων με τη βοήθεια της fed αλλά και από της δηλώσεις του κ Στουρνάρα για ύφεση κάτω από -4%. Κρίσιμες συναντήσεις γίνονται για τις τράπεζες με την DGComp γιατί σχετίζονται με τη δυνατότητα στήριξης των θυγατρικών τους στη Βαλκανική. Σύμφωνη με την προσέγγιση της στήλης είναι και η ανάλυση για τη ζώνη αντίστασης του 25άρη της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Παίρνοντας μια ανάσα
Μετά το ράλι που προκάλεε η απόφαση της Fed οι μετοχές στις ΗΠΑ αλλά και οι ασιατικές αγορές σήμερα υποχώρησαν ελαφρά σαν να ήθελαν να πάρουν μια ανάσα, και σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αφήνοντας ασιατικές αγορές σταθερού εισοδήματος αμετάβλητες. Το το δολάριο ΗΠΑ εμφανίζει μια συνήθη ανάκαμψη, μετά τις ζημίες από την απόφαση της FOMC.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα για τις ΗΠΑ ήταν σταθερά, σε αντίθεση με την μάλλον επιφυλακτική άποψη της Fed για την οικονομία.  Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων για επιδόματα ανέργων έδειξαν τιμές που αποτέλούν νέο μετα - ύφεσης χαμηλό. Στρεβλώσεις στα δεδομένα καθιστούν δύσκολη την ερμηνεία χαμηλότερο από το αναμενόμενο τίτλο ανέργων αξιώσεις . Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης που είναι μέσα στο Philadelphia Fed δείκτη παραγωγής, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αμερικανική αγορά εργασίας είναι σε γραμμή βελτίωσης της.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν 1,7 % από μήνα σε μήνα , πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας και την προσδοκία της κοινής γνώμης, παράγοντας ανακούφιση στις ανησυχίες σχετικά με τον τομέα της κατοικίας των ΗΠΑ. Κάτι που αναφέρεται στην έκθεση της Fed αυτή την εβδομάδα, όμως δείχνουν κάποια σημάδια για να μετριαστούν σαν επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Η Ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες . Oι γερμανικές γενικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυβέρνηση συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ θα εξασφαλίσει τη νίκη και  θα πρέπει να δούμε περιορισμένη αντίδραση της αγοράς. Εν τω μεταξύ , στην Ιταλία, η επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε κατά της βουλευτικής ασυλίας για τον πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι το βράδυ της Τετάρτη. Παρά την αρνητική απόφαση της επιτροπής που εάν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, θα αναγκάσει τον Μπερλουσκόνι να φύγει από το Κοινοβούλιο, Μπερλουσκόνι και (το κόμμα) PDL δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια πολιτική κρίση σε αυτό το στάδιο. 

Standards & Poor’s : Η Ευρωζώνη από το υπό το μηδέν περνάει σε υποτονική ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μια αλυσίδα γεγονότων που βύθισε την Ευρώπη στην μεγαλύτερη ύφεση μετά από 40 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση ξετυλίγεται από μόνη της, η επόμενη πράξη - σταθεροποίηση - φαίνεται να βρίσκεται στο πρώτο στάδιο. Αλλά αυτό που όλοι περιμένουν είναι η τρίτη πράξη, την ανάκτηση ενός δυνατού σταθερού βιώσιμου βηματισμού. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι οι πιο  θετικές ειδήσεις έρχονται από τις περισσότερες οικονομίες της ευθρωζώνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποκλίνουσες τάσεις μεταξύ του πυρήνα της Ευρωζώνης και της περιφέρειας θα μπορούσε τελικά να αρχίσουν να φθίνουν. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που συνήθως καθορίζουν μια ανάκαμψη σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, όπως είναι οι εξαγωγές, οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η διάθεση των επιχειρηματιών και οι δυνατότητες τους επί εταιρικών επενδύσεων. Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική φαίνεται να παίζει έναν πιο ενεργό ρόλο στην τρέχουσα σταθεροποίηση στην Ευρώπη. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι μια ισχυρή ανάκαμψη είναι πολύ μακριά ακόμα από το να γίνει πραγματικότητα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων μοιάζει να εκτονώνεται και σήμερα θα αποφασίσουν τον τρόπο της συνέχισής τους οι καθηγητές, στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ με το προεδρείο της ΟΛΜΕ και το ΣΚ θα αποφασίσουν οι δάσκαλοι.  
• Τα φαινόμενα βίας προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες του πλανήτη, ενώ στο εσωτερικό υπήρξε μήνυμα από τον πρωθυπουργό, ενέργειες από τον υπουργό κ. Δένδια με επιστολή προς την εισαγγελέα  που συνόδευε φάκελο περιστατικών ποινικών με ανάμειξη σε αυτά της Χρυσής Αυγής.
• Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε από το εξωτερικό ο κ Τσίπρας όπουανέφερε πως στην Ελλάδα κινδυνεύει η κοινωνική σταθερότητα
• Μεγάλη η εκροή εσόδων από την φοροδιαφυγή καθώς οι απώλειες στα έσοδα από το ΦΠΑ είναι κατά μέσο όρο 10 δις το χρόνο τουλάχιστον στην τετραετία 2008 ως 2012.
• Η ΕΤΕ ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων για τα επιχειρηματικά δάνεια φυσικά αυτό που απουσιάζει είναι επιχειρήσεις που δεν χρωστάνε και θέλουν να δανειστούν για να επενδύσουν. Ενώ στα δάνεια για την ακτοπλοΐα κομβικό ρόλο παίζει η Πειραιώς που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια από τις καλύτερες εταιρίες του είδους για να λύσει τα προβλήματα στο χώρο που εμποδίζουν το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Ο νέος Ιρανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να «συνεργαστεί» με την αντιπολίτευση στη Συρία και το καθεστώς Άσσαντ, ώστε να αρχίσει ο μεταξύ τους διάλογος αλλά από το Ισραήλ υπήρξε αντίδραση στην επίθεση ειρηνικής διάθεσης από τον Ρουχανί, που δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.   

• Συνεδριάζει σήμερα στη Χάγη ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και  θα απασχοληθεί φυσικά με την υπόθεση της Συρίας για την οποία ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του σχεδίου για τα συριακά χημικά όπλα κατά 100%. Επί του θέματος σε έκκληση του προς τον ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης ο κ Κέρι.

• Παρά την υψηλή δημοτικότητα της κυρίας Μέρκελ η αγωνία για το αποτέλεσμα μεγαλώνει όσο πλησιάζει η Κυριακή και αρκετή ασάφεια έχουν προσθέσει οι δυναμικές που έχουν αποκτήσει τα μικρά κόμματα που παλεύουν να περάσουν το κρίσιμο ποσοστό του 5%.

• Η απροσδόκητη απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων ανέπαφο, δίδει στις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη,  περισσότερο χρόνο για να υποστηρίξουν τις ακόμα πολύ εύθραυστες οικονομικά χώρες. Οι δε κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν λιγότερη πίεση να αυξήσουν τα επιτόκια για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους, αλλά είναι απίθανο να μεταβάλει σημαντικά τις θέσεις της πολιτικής τους.

• Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επί των Οικονομικών ενέκριναν διστακτικά μια αλλαγή στην πολιτική του προϋπολογισμού της περιφέρειας, που είναι πιθανό να ελαφρύνει τη λιτότητα που απαιτείται από την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους. Η αλλαγή απαντά στην κριτική ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδεινώσει την ύφεση του μπλοκ με την απαίτηση ότι οι κυβερνήσεις περιορίσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους ακόμη και σε χώρες με βαθιά ύφεση και μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Η αλλαγή αφορά σε ένα  ασαφή υπολογισμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί για να υπολογίσει το «διαρθρωτικό έλλειμμα», μιας χώρας που είναι το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, προσαρμοσμένο στη δύναμη της οικονομίας.

• Οι διασυνοριακές τράπεζες δημιούργησαν τεράστια πονοκεφάλους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Τώρα οι αξιωματούχοι πιέζουν για μια νέα λύση στο πρόβλημα: Δημιουργία περισσότερων διασυνοριακών τραπεζών. Οι υποστηρικτές του σχεδίου θέλουν οι κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν μακροχρόνια αντίσταση στο να αναληφθεί από τους ξένους δανειστές η διαχείριση μιας τράπεζας ως πιθανή λύση μετά από τα νέα στρες τεστ. Πιστεύουν ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των ισχυρών τραπεζών με αδύναμες τράπεζες είναι ένας τρόπος για τη συμπλήρωση των ελλείψεων κεφαλαίου που, το επόμενο έτος, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν. «Η μόνη δυνατότητα για γρήγορη μετακίνηση κεφαλαίων από τον Βορρά προς τον Νότο είναι μέσω εξαγορών των ισπανικών ή ιταλικών τραπεζών από, ας πούμε, από Γερμανικούς ή Αυστριακούς θεσμικούς οργανισμούς», δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους που υποστηρίζουν το σχέδιο. Καλό είναι οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν μια ειδική αναφορά σε τέτοια διεθνή τραπεζικά ζητήματα σε μια δήλωση, η οποία αναμένεται αυτό το φθινόπωρο, σχετικά με το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα stress-test.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα