Συνεδριάζει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Στο επίκεντρο η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 07:35
UPD:08:44
EPA/EVERT-JAN DANIELS

Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

A- A A+

Η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, στη Χάγη, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Η συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος), θα επιτρέψει στις 41 χώρες μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού να εξετάσουν την ένταξη της Συρίας στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και την έναρξη του προγράμματος καταστροφής των όπλων αυτών.

Η ένταξη της Συρίας στη συνθήκη του 1993 για την απαγόρευση των χημικών όπλων αποτελεί μέρος του προγράμματος στο οποίο συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία προκειμένου να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Δαμασκός πρέπει να παραδώσει έως το Σάββατο έναν πλήρη κατάλογο στοιχείων για το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της: τα όπλα και τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται.

Η σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων που υπογράφηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1993 στο Παρίσι και τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Απριλίου του 1997 απαγορεύει την κατασκευή, την αποθήκευση και τη χρήση χημικών όπλων και απαγορεύει σε όσους την έχουν υπογράψει να βοηθούν μια τρίτη χώρα να μετάσχει στην κατασκευή και τη χρήση των εξοπλισμών αυτών.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού, αρμόδιο για την εφαρμογή της σύμβασης, συγκροτείται από μόνιμους εκπροσώπους -συνήθως πρεσβευτές- των 41 χωρών.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) διεξάγουν διαβουλεύσεις για ένα σχέδιο απόφασης που θα εγγυάται την αποτελεσματική καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία, η οποία τηρεί επιφυλακτική στάση, ότι το προσχέδιό τους δεν εμπλέκει την απειλή της άμεσης στρατιωτικής επιχείρησης στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τον αφοπλισμό. Αν εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τη Μόσχα, η απόφαση θα μπορεί να τεθεί προς ψήφιση αυτό το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ, εκ των οποίων έξι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ, που πραγματοποίησε έρευνα στη Συρία βρήκε «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις» για την χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με την έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Αυτό «το έγκλημα πολέμου», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκάλεσε τον θάνατο 1.429 ανθρώπων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή