Market Beat: Η διακριτική άνοδος αναμένεται να γίνει άλμα

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 11:07
UPD:23/10/2013 17:39
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες αλλά με τον τρόπο που περιγράφαμε στον τίτλο του σχολίου. Διακριτικά. Συνεπώς, το πλήθος των ανοδικών ήταν σχεδόν ίσο με τις πτωτικές στο κλείσιμο και για ακόμα μια φορά οι τραπεζικές μετοχές από αντικείμενο του πόθου των αγοραστών πιέστηκαν μετά από κορύφωση της τιμής τους στο πρώτο μέρος. Το δεδομένο πως το χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε την παραμονή μιας πολυαναμενόμενης  ανακοίνωσης  από τη Fed να μη βουλιάξει επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας στην αρχή της εβδομάδας για άνοδο με βάση την βελτίωση της στατιστικής εικόνας αρκετών blue chip από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα οι τράπεζες, μετά τα χθεσινά κλεισίματα με ιστορικά ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα, θα αντιμετωπιστούν πάλι σαν ευνοούμενες από την τρέχουσα πολιτική και θα περάσουν σε φάση προτίμησης. Όπως λέγαμε χθες αυτό που θα μπορούσε να απειλήσει σημαντικά τη δυναμική των αγορών ήταν μια ανακοίνωση με αποχρώσεις αυξημένης αυστηρότητας, αφού οι αγορές είχαν μετατρέψει σε συνήθεια την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Έτσι έκαναν επί τόπου βήματα, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της FOMC, για το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα είναι και το τελευταίο της προεδρίας του Μπεν Μπερνάνκε. Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν αυτή την απόφαση που παρουσίασε ο Μπερνάνκε, γιατί οι περισσότεροι θεωρούσαν βέβαιη την έναρξη της φάσης μείωσης των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να διατηρήσει μια εξαιρετικά χαλαρή πολιτική, με την κεντρική τράπεζα να ψάχνει διαρκώς να διαπιστώσει αν οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει για την διατηρησιμότητα της οικονομίας επιβεβαιώνονται. Μόνο τότε θα μπορούσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει το πρώτο βήμα για να καταργήσει το πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι ανησυχίες και στις ΗΠΑ έρχονται πλέον από το πολιτικό πεδίο όπως και στην ελληνική πραγματικότητα, που οι πρόσφατες εικόνες που έστειλε από τα χθεσινά επεισόδια, μειώνουν την, σίγουρα ανεβασμένη από τα διεθνή γεγονότα, διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε μετοχές του ΧΑ. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

• Η επιτροπή για την πολιτική της Federal Reserve μετά τη διήμερη συνάντηση άφησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απείραχτο και ενθουσίασε τις αγορές τόσο ώστε σε όσα χρηματιστήρια έγιναν συναλλαγές μετά την ανακοίνωση  οι δείκτες κινήθηκαν επιθετικά σε ψηλότερα επίπεδα. Ο Dow Jones Industrial Average ανέβηκε 147,21 μονάδες ή 0,95% και έκλεισε στις 15,676.94, ο S&P500 κέρδισε 20,76 μονάδες ή 1,22% και οδηγήθηκε στις 1,725.52. Το προηγούμενο υψηλό του S&P500 σε κλείσιμο ήταν 1,709.67 και του Dow οι 15,658.36, και οι δύο τα σημείωσαν στις 2 Αυγούστου.

• Το «φαινόμενο Fed» φέτος έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε όλες τις αγορές του πλανήτη από τον Μάιο και μετά. Ακόμα και το ΧΑ κορύφωσε στις 17 Μαΐου και από τις 20 εκείνου του μήνα που σημείωσε το υψηλό στις 410,78 μονάδες άρχισε να πέφτει. Το ίδιο έκαναν οι βασικοί δείκτες των αγορών της Ασίας της ευρωζώνης και της Wall Street όταν πρωτοαναφέρθηκε η πιθανή έναρξη της μείωσης των προγραμμάτων στήριξης της Fed γνωστών ως QE. Κατόπιν η κάθε αγορά διαχειρίστηκε αυτή την πιθανή εξέλιξη ανάλογα με το βαθμό της ισχύος που είχε η τοπική οικονομία στην παγκόσμια ανάπτυξη και ανάλογα με το πόσο εξαρτημένη από το δανεισμό ήταν. Γιατί tapering σημαίνει, στο βάθος, αρχή του τέλους των χαμηλών σχεδόν μηδενικών επιτοκίων τέλος στη φθηνή ρευστότητα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.   Κοντοστάθηκαν οι θεσμικοί του ΧΑ τις τελευταίες μέρες όπως ακριβώς έκαναν οι επαγγελματίες επενδυτές σε όλες τις αγορές αλλά δεν πέρασαν σε φάση έντονων ρευστοποιήσεων αν και οι τιμές προσέγγισαν μια αντίσταση  ή ακόμα ορθότερα μια ζώνη τιμών στην οποία το ΧΑ συσσώρευε αιρετές φορές στο παρελθόν.

• Παράλληλα, οι μετοχές στην ευρωζώνη εκτινάχθηκαν μετά την έκπληξη από τη Fed  και σήμερα τα futures δείχνουν άνοδο, Ο DAX της Γερμανίας κατέληξε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις 8,645.90 μονάδες αυτή τη βδομάδα και τα futures του σήμερα είναι στο +1,3%.

• Σήμερα: Οι μετοχές και τα νομίσματα στην Ασία πέταξαν υψηλότερα, μετά την Federal Reserve, που αποφάσισε επιλέγοντας να στείλει τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο σε δίνη. Από Τζακάρτα ως Μανίλα , από το Τόκιο στο Σίδνεϊ γιόρτασαν την προοπτική παρατεταμένης στήριξης με ρευστό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού μετοχές εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 2,3% με κορύφωση στο υψηλό τεσσάρων μηνών. Ο χρηματιστηριακός δείκτη της Ινδονησίας αναρριχήθηκε 4,4% στις Φιλιππίνες 3,1%, στην Αυστραλία 1,1% και ο Nikkei της Ιαπωνίας 1,8%.

• «Οι αγορές είναι ενθουσιασμένες, από την τόσο αναγκαία ανάπαυλα για τις  κακοποιημένες αγορές των αναδυόμενων χωρών», δήλωσε ο Frederic Neumann , συν-επικεφαλής Οικονομικών Ερευνών επί της Ασίας στην HSBC. Αυτό με τη σειρά του έστειλε το δολάριο σε πτώση σε όλους τους τομείς . Το ευρώ ήταν στα 1,3529 δολάρια , έχοντας ήδη κερδίσει 1,2% την Τετάρτη στο υψηλότερο σημείο του σχεδόν οκτώ μήνες.

• Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων , το δολάριο έχασε 1,1% σε λιγότερο από 24 ώρες για να χτυπήσει τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο , η έκπληξη Fed δημιούργησε επίσης έναν πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία , που θα προτιμούσαν τα νομίσματά τους να είναι ασθενέστερα.

• Ο Χρυσός βρέθηκε στα 1,363.06 δολάρια, ένα κέρδος πάνω από 60 δολάρια από το πρωί την Τετάρτη, ενώ futures του χαλκού αυξήθηκαν 1,8%. Το Μπρεντ  πρόσθεσε 26 σεντς, φθάνοντας στα 110,86 δολάρια το βαρέλι, από το χαμηλό των 107,64 δολαρίων την Τετάρτη.

Τεχνική ανάλυση

Οι 352 είναι μια βεβαιωμένη αντίσταση για τον 25άρη τον μήνα Φεβρουάριο  και χωρίς κάτι πραγματικά δυνατό δεν θα ήταν εύκολο να διαπεραστεί τη βδομάδα με την τρόικα στην Αθήνα και τους αναλυτές να εκτιμούν την πολιτική της Γερμανίας για την ευρωζώνη μετά τις εκλογές της Κυριακής. Μετά την απροσδόκητη απόφαση δώρο για τις αγορές μετοχών του πλανήτη το ΧΑ μπορεί μέσα σε λίγες συνεδριάσεις να περάσει την οροφή των 352- 355 μονάδων και σήμερα αναμένουμε να επιχειρήσει ξανά προσέγγιση και εγγραφή νεότερων υψηλών για τον τρέχοντα γλυκύτατο Σεπτέμβριο. Για τη στήλη όταν η στατιστική ανάλυση δίνει σε μια τάση μεγαλύτερες πιθανότητες και τα γεγονότα που μεσολαβούν δίνουν στην ίδια τάση μια γερή ώθηση δύσκολα θα γίνει στο ταμπλό το αντίθετο και αν γίνει για κάποιο διάστημα αυτό οφείλεται στην διαφορά ισχύος μεταξύ των συναλλασσόμενων και στην απουσία πληθώρας ισχυρών παραγόντων. Η θέση μας για τα παράγωγα σήμερα είναι κάθε γύρισμα καθοδικό είναι απλά ευκαιρία για εγγραφή κερδών από τον σχηματισμό θέσεων long που πιθανά να αξίζει τον κόπο να κλείσουν και μέσα στη μέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι επενδυτές στο ΧΑ τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. Η στήλη εκτιμά ως θετική την παρότρυνση τους για πιθανή υπεραπόδοση των τραπεζών και των μετοχών εταιριών που είναι προς αποκρατικοποίηση.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Χαμηλά (επιτόκια) για καιρό
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση , η Fed απέφυγε την μείωση  του προγράμματος στήριξης και αναμένουμε τώρα να αρχίσει το tapering τον Δεκέμβριο, με 15 δις δολάρια μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το τέλος θα επέλθει τον Ιούνιο του 2014, αντί Μαρτίου 2014. Οι αγορές έχουν αντιδράσει έντονα στην αισιόδοξη για αυτές ανακοίνωση της παράτασης της φθηνής ρευστότητας οι αγορές μετοχών και ομολόγων ανέκαμψαν , οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν δολάριο που πωλούνται στα ανοικτά σε όλους τους τομείς . Στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα , τα ομόλογα υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών και τα νομίσματα ήταν οι μεγαλύτεροι ευνοημένοι μια δυναμ9κή που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί

• Στόχος της FOMC είναι να στείλει ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα περί διατήρησης της χαλαρότητας, όχι μόνο αναβάλλοντας το tapering αλλά και με τις προβλέψεις της για το 2016. Ακόμα κι αν η πρόβλεψη της Fed για το ποσοστό ανεργίας και για το ύψος που θα φθάσει ο πληθωρισμός πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Κοιτώντας προς το μέλλον , το μήνυμα της Fed είναι μια αδιαμφισβήτητη θετική ώθηση για assets υψηλού κινδύνου και για τα νομίσματα που είναι ευαίσθητα σε μια πιθανή στενότητα της παγκόσμιας ρευστότητας . Εύστοχα, αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να εμφανίζει σημάδια ενδυνάμωσης, με την παραγωγή αυτοκινήτων και τα στοιχεία εγγραφής για το μήνα Αύγουστο το πιο πρόσφατο σημάδι μιας τάσης βελτίωσης. 

Standards & Poor’s : Η Μεγάλη Ύφεση μπορεί να μην είναι πάνω από τις ΗΠΑ, αλλά η νέφωση διατηρείται στην οικονομική της διάσταση. Οι ενδείξεις από την οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική, η ανεργία παρέμεινε πεισματικά υψηλά, και το Κογκρέσο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε μια φαινομενικά αιώνια μάχη επί της δημοσιονομικής πολιτικής και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο για αποτρέψει τον πόνο στην οικονομία και πάλι. Αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σε αντίθεση με προηγούμενες εξόδους από την ύφεση ήταν πιο ήπια, αφού η απασχόληση, τις τιμές, τα επιτόκια και άλλοι οικονομικοί δείκτες ανέκαμπταν σε επίπεδα προ ύφεσης μέσα σε ένα χρόνο ή δύο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων καλά κρατεί και σε ένα βαθμό πιθανά να τροφοδοτήσει και με αγανάκτηση τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της βίας, που πήρε τις πρώτες θέσεις της δημοσιότητας προσφάτως, οι οποίες καταλήγουνσε βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας
• Τα φαινόμενα βίας προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας κύρια εκεί που υπάρχουν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έτσι εκτός από τις συλλήψεις στο Κερατσίνι και τη Νίκαια, όπου έγιναν εκδηλώσεις για το θλιβερό συμβάν που μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, επεισόδια έγιναν στη Θεσσαλονίκη την Πάτρα το Ηράκλειο της Κρήτης που τα συνόδευσαν συλλήψεις.
• Για δεύτερη μέρα οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κατεβασμένα ρολά λίγες μέρες προ της έναρξης των ελέγχων από την ηγεσία της τρόικα
• Πίσω τραβήχτηκε, πιθανά για λόγους «ασφαλείας», το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας για τον τρόπο που εμφανιζόταν ο φόρος επί των αγροτεμαχίων.
• Τα πολιτικά κόμματα διαχειρίζονται σύμφωνα με την ανάγκη τους να κρατήσουν το πολιτικό σκηνικό σε αξιοπρεπή επίπεδα την υπόθεση της δολοφονίας του Π Φύσσα, όταν στην Ευρώπη ορισμένοι βλέπουν να δημιουργούνται ενστάσεις για την ανάληψη από τη χώρα της προεδρίας της ΕΕ
• Σε επαλήθευση όσων θέλησε να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός τους εταίρους στις Βρυξέλλες γρηγορότερα από όσο θα περίμενε η κοινή γνώμη εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα τα τελευταία 24ωρα από την ώρα που χαρακτηρίστηκε ως πολιτική η δολοφονία του Π Φύσσα
• Μετά τη σύσκεψη με τους Σαμαρά Βενιζέλο ο υπουργός οικονομικών Γ Στουρνάρας επιχείρησε να βάλει φρένο στη συζήτηση περί νέων μέτρων αλλά οι αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια δήλωση θα είχε μεγαλύτερη σημασία αν γίνει μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
• Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου το περιθώρια για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΒΖ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• S&P: Προειδοποίηση της εταιρίας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας απευθύνεται προς την Πορτογαλία για πιθανή υποβάθμισή της   
• Εκτός ύφεσης η Ελλάδα κατά τον Σόϊμπλε που εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως τα χειρότερα τα έχει αφήσει πίσω της την επόμενη χρονιά.
• Η Fed αποφάσισε να μη μειώσει τοπρόγραμμα παροχέτευσης ρευστότητας στην αγορά της Wall Street και από εκεί στον πλανήτη
• Περισσότερο από ένα χρόνο προτού εκπνεύσει  ένα βασικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις για ένα σχέδιο που θα αντικαταστήσει το παλιό. Είναι ένα σημάδι του πόσο ξεχαρβαλωμένο παραμένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ηπείρου. Ξεκινώντας στα τέλη του 2011, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσε από περίπου 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ για έκτακτης ανάγκης τριετή δάνεια προς τις εκατοντάδες των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το πρόγραμμα, γνωστό ως μακροπρόθεσμη λειτουργία αναχρηματοδότησης ή LTRO, σχεδιάστηκε για να σώσει τις προβληματικές τράπεζες που δυσκολεύονται για να δανειστούν χρήματα από τα συνήθη κανάλια. Το πρόγραμμα ευρέως πιστώνεται στην πολιτική της  χαλάρωσης, τουλάχιστον προσωρινά, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
• Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προτείνει την αύξηση του δανεισμού, την πίεση των δαπανών αναγκάζοντας τις κρατικές επιχειρήσεις για να παραδώσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τα κέρδη τους για να καλύψουν τις τρύπες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η Ρωσία αντιπαλεύει την εντονότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης της μετά την κρίση του 2008.
• Μέρος από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κροατία ετοιμάζεται να παγώσει και η χώρα παρακολουθείται στενότερα μετά την απόφασή της να περιορίσει την εφαρμογή των κοινοτικών ενταλμάτων σύλληψης, ενενήντα ημέρες αφού Κροατία έγινε το 28ο μέλος του μπλοκ. Την Τετάρτη, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι θα δράσει εναντίον της Κροατίας, με στόχο να κόψει περίπου € 80 εκατομμύρια από την χρηματοδότηση στη κυβέρνηση που επρόκειτο να λάβει το επόμενο έτος για να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί για την είσοδο ελεύθερη συνοριακή ζώνη του Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα