ΥΠΟΙΚ: Στόχος η δίκαιη κατανομή του βάρους στον νέο φόρο ακινήτων

«Η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία»
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 13:37
UPD:14:45
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση.

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους αποτελούν το βασικό γνώμονα στο σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνει πως η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση.

«Ως εκ τούτου οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή» καταλήγει.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως 17 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, κάνοντας λόγο για για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο των αγροτών που καλλιεργούν αγροτεμάχια όσο και των κατόχων αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για το προς διαβούλευση τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και τους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι ενστάσεις τους είναι αιτιολογημένες και καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν «τι προτίθενται να πράξουν ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες».

ΔΗΜΑΡ: Σκανδαλωδώς ευνοϊκός για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ο ενιαίος φόρος

Ενστάσεις για τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας.

«Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο και δεν διαπνέεται από ισχυρή προοδευτικότητα», παρατήρησε η ΔΗΜΑΡ.

Εκτίμησε επίσης ο νέος τρόπος φορολόγησης ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα και θα δημιουργήσει νέα χρέη προς την εφορία, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα