Market Beat: συσσώρευση μετατρέπεται σε διακριτική άνοδο τις παραμονές κρίσιμων εξελίξεων

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 10:13
UPD:23/10/2013 17:40
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες, όχι μόνο στα χαρτιά, συνεπώς, επιβεβαίωσε την πρόβλεψη μας στην αρχή της εβδομάδας για άνοδο με βάση την βελτίωση της στατιστικής εικόνας αρκετών blue chip από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι τράπεζες μετά από τη φάση ήπιας διόρθωσης εμφάνισαν πολύ θετική εικόνα μια μέρα που οι ξένες αγορές ταλαντευόντουσαν από την βαρύτητα που θα έχουν όσα ανακοινώσει η Fed σήμερα σχετικά με την σταδιακή μείωση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ίσχυε για την αναθέρμανση της πληγωμένης από την ύφεση οικονομίας. Οι υπόλοιπες αγορές στην ευρωζώνη εμφάνισαν απώλειες αν και υπήρξαν δεδομένα όπως ο ZEW που αφορά στην οικονομική δραστηριότητα απεικονίζοντας το φρόνημα που για τον Σεπτέμβριο εμφάνισε τιμή πολύ πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.  Άρα οι πάντες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και σήμερα είναι βέβαιο πως θα έχουμε στα διεθνή χρηματιστήρια ένα μούδιασμα που επειδή τα περισσότερα έχουν άνοδο τον μήνα που παραδοσιακά θεωρείται ο χειρότερος κάθε χρόνου για τις μετοχές θα μεταφραστεί σε μικρή ή μεγάλη πτώση. Αυτό που μπορεί να απειλήσει σημαντικά τη δυναμική των αγορών είναι μια ανακοίνωση από τη Fed με αποχρώσεις αυξημένης αυστηρότητας αναφορικά με την πολιτική χαλάρωσης που ακολουθείται πολλά χρόνια τώρα και μετέτρεψε  σε συνήθεια την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Η επίδραση της δυναμικής της προηγούμενης μέρας

• Οι διεθνείς αγορές χθες «ψήφισαν» υπέρ της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης. Στις ΗΠΑ οι μετοχές σημείωσαν χθες άνοδο επειδή η θετική αντιμετώπιση του επενδυτικού κοινού τον φετινό γλυκό Σεπτέμβριο, για τις μετοχές συνεχίστηκε την Τρίτη, ακόμη και την παραμονή της επίφοβης διακοπής των ρυθμών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

• Η επιτροπή για την πολιτική της Federal Reserve ξεκίνησε διήμερη συνάντηση που είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ανακοινώσει σήμερα ότι θα επιβραδύνει τελικά το ρυθμό της στις μηνιαίες αγορές ομολόγων του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους. Η Fed έχει δηλώσει ότι θα αρχίσει να χαμηλώνει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή φέτος, και η αρχή του 2014 πλησιάζει. Οι επενδυτές είχαν νωρίτερα, αυτό το καλοκαίρι, ενδιαφερθεί για τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση προς τα πίσω σε αυτό το τεράστιο πρόγραμμα για τις μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων. Όμως, οι επενδυτές φαίνεται να αδιαφορούν από αυτές τις ανησυχίες για την ώρα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο S&P500 και Nasdaq όλοι έκλεισαν με κέρδη. Ο S&P500 έκλεισε μόλις πέντε μονάδες κάτω από το ιστορικό του ρεκόρ.

• Η δυναμική στο ΧΑ έχει καταντήσει σαν το κεντρικό νόημα του θεατρικού έργου «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» καθώς επί μέρες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις συνεδριάσεις πτωτικές με βάση το πλήθος των ανοδικών και των πτωτικών μετοχών. Ή  σταθεροποιητικές, αν κοιτάξει κάποιος το εύρος διακύμανσης της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Από την πλευρά της στατιστικής, η εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές «επιτυχίες» της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών, είναι καλύτερη από εκείνη της Δευτέρας.

• Παράλληλα, οι μετοχές στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο κλείσιμο παρά τα κέρδη των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης την ίδια ώρα και μάλιστα με χαμηλούς όγκους. Γιατί η επιφύλαξη των επενδυτών στην Ευρώπη αφορούσε στην απόφαση της Fed σχετικά με το tapering στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, παρά το γεγονός πως ο δείκτης ZEW, που αφορά την αποτίμηση του φρονήματος των Γερμανών επί της οικονομικής δραστηριότητας, από 42 μονάδες τον Αύγουστο ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις 49,6, με  τους αναλυτές να τον περιμένουν στις  46 μονάδες, οι μετοχές υποχώρησαν στο κλείσιμο. Με τους DAX CAC να πέφτουν από τα υψηλά πενταετίας σημειώνοντας απώλειες της τάξης του -0,20%.

• Σήμερα: Οι Ασιατικές αγορές κινήθηκαν με τους επενδυτές να συναλλάσσονται κρατώντας την αναπνοή τους, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν η Federal Reserve να ξεκινήσει την κλιμάκωση των QE αργότερα μέσα στην ημέρα , με όλα τα assets είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε υπόδειξη πιο αυστηρή από το αναμενόμενο από την πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου.

• Το δολάριο «καρφώθηκε» κοντά σε ένα χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3354 δολάρια, κοντά στο πρόσφατη κορυφή στα 1,3385 δολάρια .

• Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έμεινε πρακτικά αμετάβλητος. Ο Nikkei ενισχύθηκε 1,2%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας και της Κίνας και της Κορέας κινήθηκαν προς τα κάτω.

• Για τα εμπορεύματα μια πιο dovish (αισιόδοξη – χαλαρή) ρητορική από την Fed θα είναι πιο υποστηρικτική για τις τιμές τους.

• Τα συμβόλαια του χαλκού ήταν πιο σταθερά στα 7,084.75 δολάρια, αν και βρίσκονται ακόμα κάτω από 11% για το έτος μέχρι σήμερα. Ο χρυσός έχει ξεθωριάσει στα 1,303.81 δολάρια και απειλεί να δει σε 1272 δολάρια όπου βρίσκεται μια πολύ ισχυρή στήριξη.

• Οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν από την συμφωνία που συνέβαλλε στην αποτροπή της επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία και έδιωξε τους φόβους περί διακοπής του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή και τίθεται σε λειτουργία για εκμετάλλευση ένα μεγάλο σύστημα κοιτασμάτων πετρελαίου στη δυτική Λιβύη .

• Το μπρεντ για παράδοση το Νοέμβριο υποχώρησε 43 σεντς, φθάνοντας στα 107,76 δολάρια το βαρέλι . Το αμερικανικό αργό για παράδοση Οκτωβρίου διατηρήθηκε σταθερό σε 105,42 δολάρια το βαρέλι .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι επενδυτές στο ΧΑ τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών και αρκετές μελλοντικές εξελίξεις με έμφαση τα φορολογικά έσοδα και άλλα. Η στήλη δεν συμφωνεί με την ύπαρξη μουδιάσματος λόγω Γερμανικών εκλογών καθώς οι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι δεν έχουν συμπεριλάβει στις εκθέσεις τους πιθανή ανατροπή της Καγκελαρίου Μέρκελ. Αντίθετα το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παραδοχή ότι οι ελεγκτές της τρόικας θα βρουν πολλές αποκλίσεις από τους στόχους και τις απαιτήσεις του μνημόνιου. Πάντως σήμερα η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία στρέφει την προσοχή της στις αποφάσεις της Fed και η διαπραγμάτευση θα γίνεται με επιφύλαξη ως την ώρα που ο Μπερνάνκι θα ανακοινώσει την έναρξη της μείωσης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Θα δημοσιεύσει επίσης τις πρώτες οικονομικές προβλέψεις της για το 2016 και όσο ισχυρότερη θα είναι η εικόνα τόσο πιο δύσκολα θα είναι να πείσει τις αγορές ότι οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα είναι αργή και υπολογισμένη. Η Fed έχει ήδη πρόβλημα να πείσει την αγορά ότι προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ως το 2015, χωρίς να έχει σημασία πόσο βελτιώνεται η οικονομία.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Περιμένουμε από την Fed να μειώσουν το ρυθμό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα $ 70 δις από $ 85 δισ. στη σημερινή συνεδρίαση. Στις προβλέψεις της Fed , εκτιμάμε να βρίσκονται τα επιτόκια για το τέλος του 2016 περίπου στο 3,0% (σε αντίθεση με τις τιμές που εκτιμά ο μέσος όρος της αγοράς στο 2,1 %), σύμφωνα με ένα κανονικό ρυθμό της πολιτικής σύσφιξης από την ώρα που η αύξηση των επιτοκίων ξεκινήσει.

Αν και το δολάριο ΗΠΑ πρόσφατα αποδυναμώθηκε έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων, πιστεύουμε ότι οι ειδήσεις από τη συνεδρίαση της FOMC, θα είναι θετική για το δολάριο ΗΠΑ και υποστηρικτική της μεσοπρόθεσμης τάσης ανατίμησης. Ως εκ τούτου, συνιστούμε long στάση στο USD / JPY .

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου FOMC , περιμένουμε οι εικασίες σχετικά με την διαδοχή στην προεδρία της Fed να ενταθεί. Κατά την άποψή μας , Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Janet Yellen είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αντικαταστήσει πρόεδρος Bernanke , με τον πρώην αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Donald Kohn δεύτερο αλλά με απόσταση. 

Standards & Poor’s : Στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρεται πρόσφατη μελέτη Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είναι στη μέση της δραματικής ανάπτυξης και μις αλλαγής, που όμοια της δεν έχει βιώσει από την ίδρυσή του ο κλάδος. Παρά το γεγονός ότι οι ετήσιες πωλήσεις οχημάτων στις ώριμες αγορές αυτοκινήτων στον κόσμο έχουν ως επί το πλείστον σταθεροποιημένες, ένα νέο σύνολο των αναδυόμενων αγορών - με πολυπληθέστερους και νεότερους πληθυσμούς, ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, και χαμηλά ποσοστά ιδιοκτησίας σε οχήματα - έχουν γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Για να εξυπηρετήσει τις αγορές αυτές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε ένα μεγάλο αγώνα για τη δημιουργία τοπικής παραγωγής, ειδικά οχήματα για τις ανάγκες των τοπικών καταναλωτών, καθώς και την αύξηση των πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη σε αυτούς τους τομείς. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να ωθήσει τις πωλήσεις σε πάνω από 1 δισ. ελαφρά οχήματα σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 2010 και του 2020 - μακράν τις περισσότερες πωλήσεις οχημάτων για κάθε 10-ετή διάρκεια στην ιστορία.

Αλλά αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει εύκολα: Θα περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων και του κινδύνου, αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες, και ο έντονο ανταγωνισμό επί των ανθρώπινων, υλικών και φυσικών πόρων. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό των πρωτοπόρων και των ουραγών του μέλλοντος της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων αποκτά ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά και προστίθενται διαρκώς σε αυτό κλάδοι που απεργούν αλλά για σήμερα προβλέπεται παράλυση του δημόσιου τομέα καθώς ξεκινά η απεργία της ΑΔΕΔΥ
• Τα φαινόμενα βίας στην κοινωνία αυξάνονται με κάθε ευκαιρία ακόμα και μετά από την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων ή σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης
• Πολλοί σχολίασαν τις δηλώσεις των ιθυνόντων που συναντήθηκαν με τον κ Σαμαρά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
• Συνεχίζεται η κριτική στην οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με ευκαιρία την απόφαση της Βιοχάλκο.
• Απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώδικα των Δικηγόρων.
• ηλεκτρονική δημοπράτηση δημοσίου ακινήτου ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
• Την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης εισροών - εκροών καυσίμων ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
• Ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου, την έκταση, τη χρήση και άλλους παράγοντες θα αυξομειώνεται ο βασικός συντελεστής φορολογίας για τα αγροτεμάχια σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
• Στα 9,7 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2013, έναντι 11,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• ΔΝΤ: Τα σχέδια λιτότητας στιςαναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να συνδυάζονται με περιορισμούς στην ταχύτητα εφαρμογής τους προκειμένου να μην είναι αντιπαραγωγικά     
• Οριακή αύξηση 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους στέγασης και ιατρικών υπηρεσιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.
• Η Ισπανία πιθανόν θα καταφέρει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και να βγει από το πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού της τομέα εντός του έτους, εκτίμησε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν.
• Σόιμπλε: Είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει τόσο δομικά όσο και κυκλικά, αναφέρει σε άρθρο του στους FT ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
• Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ηισχυρότερη εγγύηση ότι η συντηρητική ηγέτης Angela Merkel θα εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας στις εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Το Die Linke ή «Το αριστερό» αναμένεται να κερδίσει έως και 10% των ψήφων, και αποτελεί το τρίτο εκ των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων που, από κοινού, θα μπορούσαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Γερμανίας, την Bundestag. Αλλά οι σχέσεις του με τα άλλα κόμματα είναι τόσο κακή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό με αυτά.
• Η Microsoft Corp αποφάσισε να μοιράζονται περισσότερα μετρητά στους μετόχους από αυτά που συσσωρεύει, την ενίσχυση στο τριμηνιαίο μέρισμα της κατά 22% και την ανανέωση της απόφασης να αγοράσει πίσω τις μετοχές της σε ύψος 40 δις δολαρίων. Η ανακοίνωση την Τρίτη έρχεται δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση με οικονομικούς αναλυτές και ακολουθούν μια σειρά από αλλαγές έκπληξη στο γίγαντα του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για να αναζητήσουν διάδοχο του διευθύνοντος συμβούλου Steve Ballmer.
• Η Microsoft έχει αυξήσει το μέρισμά της οκτώ φορές από το 2004, σε ανακοινώσεις που συνήθως έρχονται τον Σεπτέμβριο. Όμως, η τελευταία αύξηση ήταν μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί από κάποιους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν τις κινήσεις της Microsoft για την επιστροφή μετρητών στους μετόχους ως ένας τρόπος για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια με την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα