Στο ρυθμό των ομοσπονδιακών εκλογών η Γερμανία

Στο επίκεντρο τα σενάρια των μετεκλογικών συμμαχιών
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 18:19
UPD:18:53
REUTERS/MICHAELA REHLE

Οι κάλπες στο Μόναχο είναι έτοιμες να πάρουν τις θέσεις τους.

A- A A+

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην Γερμανία πέντε ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται εκτενώς με το κορυφαίο πολιτικό γεγονός.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων γύρω από την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, τα πιθανά εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας και η συζήτηση της εμπλοκής του προέδρου των Πρασίνων στο σκάνδαλο παιδοφιλίας είναι τα βασικότερα θέματα που απασχολούν, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών, τον γερμανικό Τύπο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa  για το περιοδικό Stern, την οποία φιλοξενεί και η εφημερίδα Der Zeit, το κεντροδεξιό κόμμα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δεν σχηματίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τους φιλελεύθερους συμμάχους της.

Οι Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπό την κ. Μέρκελ έχουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς παραμένουν στο 39%, ωστόσο οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), πέφτουν κατά 1 μονάδα, στο 5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένoυν σταθερά στο 25%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) διατηρεί ποσοστό ύψους 10%, με τους Πράσινους να κινούνται στο 9%.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 3% της πρόθεσης ψήφου.

Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση, οι Γερμανοί θέλουν να παραμείνει η  κ. Μέρκελ στη θέση του καγκελαρίου, σε ποσοστό 53%. Αντίθετα, μόνο 26% επιθυμεί τον σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ ως αρχηγό της κυβέρνησης.

EURONEWSGREEK

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt φιλοξενεί άρθρο του Χάϊνιγκ Μέγιερ, στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος τονίζει ότι το SPD δεν θα πρέπει να τρομάζει ενώπιον ενδεχόμενου συνασπισμού με το κόμμα της Ά. Μέρκελ.

Αντιθέτως, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μέγιερ, μέσα από την συμμετοχή του σε έναν ισχυρό συνασπισμό με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το SPD θα βγει πιο ισχυρό στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ολόκληρη η Γερμανία κινείται στο ρυθμό των ομοσπονδιακών εκλογών. Τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς δέκτες, ενώ στις μπυραρίες των γερμανικών πόλεων, κατ’ εξοχήν κέντρο συνάθροισης των Γερμανών , το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων, όπως μεταφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας, Λούκας Βόγκελσανκ είναι εάν τελικώς η κ. Μέρκελ θα επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και θα αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών και, σε περίπτωση που δεν πάρει την πλειοψηφία, με ποιον θα συμμαχήσει.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche αναφέρεται στην εμπλοκή στο σκάνδαλο παιδοφιλίας του αρχηγού του κόμματος των Πρασίνων κ. Τριτίν και στους λάθος χειρισμούς του στο θέμα, με συνέπεια να του κοστίσει στην εκλογική του μάχη.

Η εφημερίδα Handelsblatt θέτει σε γνωστούς καλλιτέχνες και ηθοποιούς ερωτήματα σχετικά με το τι θα ήθελαν να αλλάξει στην Γερμανία, πόσο σημαντικές είναι οι φετινές εκλογές και τι θα πρότειναν στη νέα κυβέρνηση.

Ο κωμικός Ντιετέρ Νουρ χρίζει την κ. Μέρκελ ως καταλληλότερη για την θέση του καγκελάριου, ενώ την θεωρεί καλύτερη από τον προκάτοχο της, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο ηθοποιός Μπένο Φούμαν επισημαίνει πως θα ήθελε να ζει σε μία μοντέρνα χώρα, η οποία να δίνει μεγάλη  έμφαση στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα.

Τονίζει πως θα ήθελε να δει την νέα κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η Γερμανία στηρίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφέρεται στα σενάρια της επόμενης μέρας, σε περίπτωση που το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία.

Η δε εφημερίδα Frankfurt Allgemeine φιλοξενεί τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Forsa, δίνοντας μεγάλη σημασία στο χαμηλό ποσοστό το οποίο λαμβάνει έως τώρα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις  του αρχηγού του κόμματος, Μπερντ Λούκε, ο οποίος δηλώνει πως δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και εμφανίζεται αισιόδοξος για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης το  βράδυ της Κυριακής.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή