Market Beat: Συνέχιση του ανοδικού momentum

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 11:15
UPD:23/10/2013 17:43
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η επίδραση της δυναμικής της προηγούμενης ημέρας 

• Οι μετοχές στις ΗΠΑ κέρδισαν έδαφος την πρώτη μέρα της εβδομάδας εμφανίζοντας μεταβολή που διαμορφώθηκε για τον S&P 500 στο +1,0% και για τον Dow +0,94%, με τον NASDAQ στο +1,26% να κλείνει στο ψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2000. Τη δυναμική αυτή ευνόησαν τα στοιχεία από την Κινέζικη οικονομία που ανέβασαν τις προσδοκίες και τις ενδείξεις για την υγεία που διαθέτει η παγκόσμια ανάπτυξη. Μερίδιο στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου είχε και το γεγονός της υποχώρησης των ανησυχιών για την υπόθεση της Συρίας.

• Οι Ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση μετά από σκαμπανεβάσματα και οι αναλυτές απέδωσαν την απουσία κατεύθυνσης στους φόβους για πιθανό χτύπημα στην Συρία. Πάντως η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου σε κάθοδο που επιβάρυνε την κίνηση των βασικών δεικτών. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε -0,1% και εμφάνισαν μεγάλη πτώση οι μετοχές του τομέα της ενέργειας  BG Group PLC -5,1%, Total SA   -0,6% στο Παρίσι και η Royal Dutch Shell PLC   -0,8% στο Λονδίνο.

• Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα σημειώνουν άνοδο, που τα οδηγεί στα υψηλά τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα στοιχεία από την Κίνα θα προσθέσουν ισχύ στο μήνυμα πως η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται, ενώ υποχωρούν οι φόβοι για στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά της Συρίας και αυτό έχει επιφέρει χαλάρωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν 0,7% στα 112,88 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας την υποχώρηση της Δευτέρας κατά 2,1%. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,8% στα 108.60 δολάρια. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι συνήθως μια θετική εξέλιξη για την Ασία, μια περιοχή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες.

• Ο Nikkei του Τόκιο. N225 αναρριχήθηκε 1,54%, προσθέτοντας στα κέρδη κατά 2,5% της Δευτέρας όταν η είδηση ότι το Τόκιο κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, εκτίναξε την αισιοδοξία για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

• Το ΧΑ με αυξημένους όγκους και στυλοβάτες τις τράπεζες ενισχύθηκε κατά 4% και έκλεισε πάνω σε υπολογίσιμες αντιστάσεις ως χρήστες της στατιστικής ανάλυσης, θαυμάσαμε τον τρόπο που οι ισχυρότεροι θεσμικοί κίνησαν τον 25άρη. Στην διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης έπαιξαν με τα επίπεδα των 333 μονάδων και δεν άφησαν να περάσει πάνω από τις 334,00. Με τις δημοπρασίες όμως, έδωσαν στις πρωταγωνίστριες του road show του Λονδίνου τα μέγιστα κέρδη. Δηλαδή στην ΕΧΑΕ που το διοργάνωσε και στην ΑΛΦΑ, που παρουσιάζει στις αναλύσεις της για την ελληνική οικονομία  την καλύτερη εικόνα. ΕΤΕ και ΠΕΙΡ είχαν καλύτερες επιδόσεις, αλλά έκλεισαν λίγο πιο κάτω από το μέγιστο ημέρας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την άνοδο της περασμένης μέρας, που ξεπέρασε το +4% για τους ΓΔ και 25άρη, στα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την μείωση του ποσοστού της πτώσης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης θεωρούν ότι εμφανίστηκαν στο ταμπλό τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τις εταιρίες  που συμμετείχαν στην παρουσίαση τους από την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Προτιμήθηκαν είτε μετοχές με καλά αποτελέσματα εξαμήνου ή εξαιρετικά υποτιμημένες μετά από τρεις καθοδικές εβδομάδες.

Άλλοι θεωρούν πως σήμερα μετά από το ύψος της ανόδου χθες και το μέγεθος των κερδών από την περασμένη εβδομάδα οι ρευστοποιήσεις θα υπερισχύσουν.  Όλοι θεωρούν πλέον σημαντική την παρατήρηση που έχουμε κάνει σε προηγούμενα σχόλια περί της παρουσίας του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές αλλά με το ευρώ δεν διακρίνεται για την ύπαρξη συναλλαγματικών κινδύνων. Η επίσκεψη στην χώρα ομάδας fund managers με την επίβλεψη και την ξενάγηση στα χέρια της UBS δεν μπορεί παρά να είναι θετική είδηση.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Ενδιαφέρον από τις ειδήσεις για το ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια διπλωματική πρωτοβουλία για να ηρεμήσει τις εντάσεις στη Συρία, προτείνοντας να βάλει τα χημικά όπλα της χώρας υπό διεθνή έλεγχο. Αυτή η εξέλιξη υποστηρίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις αγορές. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε γενικές γραμμές στο πιο αδύναμο δολάριο και στην άνοδο που σημειώνουν οι αγορές μετοχών κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία. Ωστόσο, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις προσπάθειές της για να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου για τη στρατιωτική δράση, η αβεβαιότητα είναι απίθανο να υποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα και θα παραμείνει πηγή αστάθειας.

Θετική είναι η ροή δημοσίευσης μακροοικονομικών δεδομένων και κινούνται σε ενδιαφέρουσες περιοχές τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα να έχουν προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών. Δεδομένου ότι οι πρόσθετες πράξεις παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ είναι πιθανό να ανακοινωθεί το 4ο τρίμηνο του 2013, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του ευρώ μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη αύξηση τους.

Allianz Global Investors:  Οι αναδυόμενες αγορές έχουν επηρεασθεί σημαντικά από τη συζήτηση για την μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και με «ξεσπάσματα» οι επενδυτές έχουν αποσύρει ποσά ρεκόρ από την Ασία κυρίως. Εκτός από αυτό, οι πρόσφατες χημικές επιθέσεις στη Συρία και η απάντηση από τη Δύση, έχει οδηγήσει επιδείνωση το sell-off στις αναδυόμενες αγορές.

• Παρά το αρνητικό κλίμα, πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες και προοπτικές για την Ασία, ιδίως παραμένουν σαφείς και πειστικές. Τώρα, η Κίνα εξισορροπεί, η τοπική και περιφερειακή πρόκληση είναι για τις γύρω ασιατικές οικονομίες να επικεντρωθεί στις εγχώριες πολιτικές για τη βελτίωση τους.

Τεχνική ανάλυση

Η εκτίμησή μας είναι πως δεν θα κουραστεί πολύ ο 25άρης για να περάσει πάνω από τα επίπεδα που αποτέλεσαν πριν έντεκα μήνες την κορυφή του rebound που τον έφερε από τις 267,9 μονάδες στις 28/9/2012 στις 336,5 στις 22/10 και στις 336,6 στις 24/10 πέρυσι. Νομίζουμε ότι η δοκιμασία της ισχύος του ανοδικού momentum που σχηματίστηκε πρόσφατα ήτοι τον Σεπτέμβριο θα γίνει στα επίπεδα των 352 μονάδων που αποδείχθηκαν σκληρή οροφή τον Φεβρουάριο αφού από τις 6 ως τις 21 εκείνου του μήνα ο δείκτης των παραγώγων προσπάθησε να τα υπερβεί χωρίς να τα καταφέρει.

Οι τιμές αυτές ξεπεράστηκαν μετά τις 10 Μαΐου, όταν οι επενδυτές του ΧΑ οδήγησαν με γρήγορα βήματα στο υψηλό για το 2013 που ορίστηκε πάνω από τις 406 μονάδες στις 17/5 αλλά  στις 23 του ίδιου μήνα ο 25άρης έκλεισε πάλι στις 351,92 μονάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι εκείνο που ισχυροποιείται κάθε μέρα και σήμερα πρωταγωνιστές είναι οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.
• Κατάληψη πραγματοποιούν στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ
• Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει την απάντηση στις προτάσεις της τρόικας σχετικά με το μέλλον του στρατιωτικού σκέλους των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ
• Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλες στις 17 του μήνα.
• Επιστρέφει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης σημειώνουν εφημερίδες του εξωτερικού.
• Οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους μέσα στη βδομάδα με τον κύριο Κουβέλη σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ την Πέμπτη και τον κύριο Τσίπρα την Παρασκευή σε ανοικτή ομιλία στην πλατεία Λευκού Πύργου

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Στην Κίνα οι Αρχές ενδυναμώνουν τον έλεγχο επί των ψηφιακών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ειδοποιώντας τους χρήστες πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν φυλακή αν αναρτούν σχόλια που θεωρούνται συκοφαντικά και προσελκύσουν μεγάλη προσοχή.
• Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα για μια επίθεση κατά της Συρίας που πήρε μια αναπάντεχη τροπή, με τη χορήγηση στο καθεστώς Άσαντ μιας πιθανής διεξόδου.
• Οι Νορβηγοί εψήφισαν υπέρ των συντηρητικών και άλλαξαν πρωθυπουργό μετά από οκτώ χρόνια κυβέρνησης υπό τον κύριο Στόλτενμπεργκ
• Στην Αίγυπτο αναζητούν τρόπο να ορίσουν ως πρωθυπουργό τον Στρατηγό Σίσι καθώς οι πολίτες φαίνονται πρόθυμοι να κυβερνηθούν από σχήματα που στηρίζονται από το στρατό
• Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στη Βραζιλία, την Ινδία και ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες τους επόμενους μήνες, ενώ η δυναμική στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσει να εντείνεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα