Γνώμη: Οχι άλλο... πλεόνασμα

Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡ

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει προφανώς καμία διάθεση -αλλά ούτε και οικονομική δυνατότητα- να αναβιώσει το κυβερνητικό πανηγύρι άλλων εποχών στη συμπρωτεύουσα.

Ολες οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός, στη σημερινή του ολιγόωρη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσει να αναβιώσει ένα ελάχιστο μέρος από το παλαιό πνεύμα των ομιλιών της ΔΕΘ, το βήμα της οποίας είχε συνδεθεί κατά παράδοση με τα «καλάθια» γεμάτα καλούδια που κουβαλούσαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, αποκαλύπτοντας εκεί το πακέτο των παροχών που θα ενέγραφαν μετέπειτα στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Αυτά, βέβαια, αφορούσαν άλλες εποχές.

Τώρα, πλέον, «χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά...». Ο κ. Σαμαράς δεν έχει προφανώς καμία διάθεση -αλλά ούτε και οικονομική δυνατότητα- να αναβιώσει το κυβερνητικό πανηγύρι άλλων εποχών στη συμπρωτεύουσα.

Πηγαίνοντας εκεί για να τηρήσει το πρωτόκολλο είναι, ωστόσο, υποχρεωμένος να εκφωνήσει την πρωθυπουργική ομιλία και, ως εκ τούτου, να προσπαθήσει να δώσει, μέσω αυτής, έναν τόνο αισιοδοξίας, για να βελτιώσει τη μαζική ψυχολογία, η οποία βεβαίως ελάχιστους λόγους έχει για να αλλάξει διάθεση.

Το να προσπαθήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να βελτιώσει έστω και λίγο το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες με τα λεγόμενά του, είναι απόλυτα επιθυμητό. Εκείνο, ωστόσο, που ο κάθε υποψήφιος ακροατής της πρωθυπουργικής ομιλίας θα απευχόταν, είναι μια ακόμη ευρύτερη και περιχαρής αναφορά στο περίφημο δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κινδυνεύει να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως ελληνικό οικονομικό αστείο.

Στην πράξη, το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι τόσο ασθενές δημοσιονομικά -ζορισμένο και κατασκευασμένο- και τόσο στημένο επικοινωνιακά, που ελάχιστους μπορεί να πείσει, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, για την πραγματική του υπόσταση. Δεν υποδεικνύει δηλαδή σε καμία περίπτωση τη βελτίωση εκείνη που θα μας έπειθε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια ορατή στροφή της οικονομίας, και αυτό είναι εμφανές σε εγχώριους και κυρίως ξένους επενδυτές.

Αν πάλι προσεγγισθεί με πολιτικούς όρους, το «πλεόνασμα» συμβολίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να παράξει εγχώρια πολιτική, καθώς η προσπάθειά της αναλώνεται στην τήρηση μιας συμφωνίας δανεισμού και στην αναμονή εισαγόμενης λύσης, με άγνωστο προς το παρόν περιεχόμενο και στόχους.

Αν το μόνο όπλο το οποίο θα έχει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επιχείρηση αλλαγής κλίματος, μέσω της Θεσσαλονίκης, είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα», τότε οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες από όσο εκτιμούμε ή υποθέτουμε.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα