Γ. Παναγόπουλος: Προσπάθεια εξαπάτησης από τον Αντ. Σαμαρά

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 16:30
UPD:16:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

A- A A+

Για προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τη δέσμευσή του ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ εν όψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια.

Αναφερόμενος στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σημείωσε με νόημα πως η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα υπεγράφη το 1803, επί Τουρκοκρατίας, και οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν το 2013.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατήγγειλε ως «ακροδεξιά πολιτική» τον διαχωρισμό που επιχειρείται μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε πως πίσω από την κινητικότητα στο δημόσιο «κρύβονται απολύσεις».

Σχολιάζοντας όσους δείχνουν τώρα ενδιαφέρον για τις απολύσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, παρατήρησε: «Τώρα τους έπιασε ο πόνος; Όταν το κράτος συμπεριφέρεται ως ο χειρότερος εργοδότης, τι μήνυμα στέλνει στην αγορά; Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν θα γίνουν για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για να σπάσει η "παρθενία" στο πολιτικό σύστημα και στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε και στη στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την προσφυγή της Συνομοσπονδίας κατά του δεύτερου μνημονίου. «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ούτε τυφλή, ούτε μουγκή» είπε και ρώτησε «πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στέρξει να βγάλει την απόφαση του για την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά του δεύτερου Μνημονίου; Υπήρξαν διαρροές ότι είναι έτοιμη η απόφαση και είναι θετική σε κάποια σημεία της προσφυγής. Γιατί δεν καθαρογράφεται η απόφαση;».

Χαρακτήρισε ακόμη πρωτοφανές να βγαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και να διαψεύδει την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία στο 10%, και υπογράμμισε: «Δεν είμαστε προφήτες, όπως μας είπε ο υπουργός. Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί είναι πλήρως αποτυχημένες οι ανάλγητες και αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθούνται».

«Ή η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος πρότεινε απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, να αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. 

Ο κ. Κιουτσούκης επιτέθηκε εναντίον των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Για τον κ. Χατζηδάκη μάλιστα είπε ότι «είναι ο κύριος τίποτα».

Ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ζώης Πεπές ανέφερε ότι η λύση είναι κατάργηση των Μνημονίων και διαγραφή χρέους, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όλων όσοι την υπηρετούν.

Υπέρ της κατάργησης και όχι επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης "E.M.E.Ι.Σ" Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, αδράνησε, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή.

Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε υβριστική την τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου και δήλωσε: «Όσο είμαι εγώ πρόεδρος η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει ρεντίκολο, ούτε παραμάγαζο κανενός κόμματος».

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισε πως το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι μαζικό και ειρηνικό.

Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες: Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί

Κοινή συνέντευξή Τύπου έδωσαν και οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες).

 Όπως είπαν, οι υπάλληλοι στα τρία Σώματα Ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων αναφέραν ακόμη πως πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια και αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τμήματα του εξοπλισμού τους.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί» δήλωσαν όλοι τους και σημείωσαν πως η απόφαση είναι συνεχείς κινητοποιήσεις.

Η αρχή γίνεται αύριο Παρασκευή με συγκέντρωση ενστόλων στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ του Σαββάτου.

Τα συλλαλητήρια στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ

Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία, και στη συνέχεια θα ενωθεί με το μπλοκ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.

Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τι άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδό Αγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή