Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 14:45
UPD:16:43
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Αν και η ΕΚΤ δεν μετέβαλε την επιτοκιακή της πολιτική, δεν είναι βέβαιο αν το 23μελές δ.σ. της θα συμφωνήσει σε μία σαφή διατύπωση της μελλοντικής πολιτικής της τράπεζας (forward guidance), δίνοντας τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων ή ξεκάθαρους στόχους όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να επιτευχθούν πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

ECB EURO

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να τονίσει ότι η μείωση των επιτοκίων παραμένει ως μελλοντική επιλογή, επιβεβαιώνοντας τη χαλαρή τάση της νομισματικής πολιτικής. Τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν σχετικά ισχυρά, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και ενίσχυσή της κατά τη διάρκεια του 2014.

Όμως, η συζήτηση περί αύξησης των επιτοκίων στην αγορά χρήματος έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στο επιτελείο της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τον περασμένο μήνα τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα