ΣΕΒ: Πρωταθλητής της οικονομίας η βιομηχανία

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 14:39
UPD:14:39
REUTERS/FABIAN BIMMER

Η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο αν στηρίξει και στηριχτεί στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική παραγωγική βάση της χώρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ και καλεί την κυβέρνηση να χαράξει μια επιθετική πολιτική στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας.

«Η βιομηχανία είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας - μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μία μεροληπτική διαιτησία.  Η βιομηχανία είναι απαραίτητη για να αξιοποιήσει πλήρως η χώρα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή», τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

«Ο τόπος μπορεί να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο αν στηρίξουμε και στηριχτούμε στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική παραγωγική βάση της χώρας. Και αιχμή του δόρατος αυτής της παραγωγικής βάσης είναι η εν πολλοίς υποτιμημένη και συκοφαντημένη ελληνική βιομηχανία», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Επισημαίνει δε ότι η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια, όπως συστηματικά παρουσιάζεται. «Είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα πολιτικής», σημειώνει ο ΣΕΒ, διερωτώμενος αν είναι η ώρα να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την άποψή της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ, η βιομηχανία συμβάλλει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 15,5% (28,4 δισ. ευρώ) – περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο - και απασχολεί το 16,6% όλων των εργαζομένων (739.000 εργαζόμενοι). Επίσης, η βιομηχανία καταβάλλει το 17,1% των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζομένων (12,4 δισ. ευρώ) και αντίστοιχα συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αποπροσανατολιστική» η επικέντρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ακόμη ότι η επικοινωνιακή επικέντρωση στον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική.

«Διευκολύνει ασφαλώς τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ώστε να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικές ανάγκες της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και να συνεχίσουν να τη στηρίζουν. Αλλά, ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις. Δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές. Δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν φέρνει την ανάπτυξη», σημειώνει ο Σύνδεσμος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα