Επιβεβαιώνεται ο ρυθμός αύξησης 0,3% στην Ευρωζώνη

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:56
UPD:16:13
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της σε συρρίκνωση 0,5%, έναντι 0,7% που υπολόγιζε αρχικά.

Με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της σε συρρίκνωση 0,5%, έναντι 0,7% που υπολόγιζε αρχικά.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, τα κράτη του ευρώ επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης το β’ τρίμηνο, μετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών και δημόσιων δαπανών, καθώς και των επενδύσεων. Σημαντική σε αυτό είναι και η συμβολή των εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, οριακή άνοδο 0,1% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν πτώση 1,3%.

EURONEWSGREEK

Όλι Ρεν: Σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο

Τα στοιχεία της Εurostat για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.

Υπογράμμισε, πάντως, πως η θετική αυτή εξέλιξη δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό με δεδομένη την δραματική κατάσταση της ανεργίας.

Ο κ. Ρεν δήλωσε επίσης πως είναι τουλάχιστον πρόωρο να ειπωθεί ότι η κρίση έχει τελειώσει. Όπως είπε, για να υπάρξουν πραγματικά οφέλη και η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες σε τρία μέτωπα: την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και απασχόληση, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα