BP : Συμφωνία 6,75 δισ. δολ. για επέκταση στη Ρωσία

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 13:03
UPD:13:10

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ύψους 6,75 δισ. δολ., σε μετρητά και μετοχές, προχώρησε η BP Plc για την εξαγορά του 50% ενός joint-venture της Alfa Group και της Access Industries-Renova, οι οποίες κατέχουν την τρίτη σε μέγεθος παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Tyumen Oil Co.

Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, θα καταβάλλει τρία δισ. δολ. σε μετρητά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τρεις ετήσιες δόσεις του 1,25 δισ. δολ. σε μετοχές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Μία τέτοια επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη ξένη που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τη Σαουδική Αραβία, λόγω της έντασης που επκρατεί στη Μέση Ανατολή.

Το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτι, έχει προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Η κίνηση εισόδου στην αγορά μιας χώρας, που έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θεωρείται στρατηγικής σημασίας και είναι πολλά υποσχόμενη», ανέφερε ο επικεφαλής της BP σε γραπτή δήλωσή του, λόρδος Browne.

Νωρίτερα, η BP ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, κατά το οποίο τα κέρδη της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 49%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ενεργείας, καθώς και την επαναγορά μετοχών της, αξίας δύο δισ. δολ.

Τα κέρδη της, προ τόκων φόρων και αποσβέσεων, ανήλθαν σε 2,64 δισ. δολ. από 1,77 δισ. δολ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση αυτή, ήταν η πρώτη μέσα σε έξι τρίμηνα.

Η Exxon Mobil Corp. και η Royal Dutch/Shell Group, οι μεγαλύτερες ανταγωνίστριες της BP Plc, ανακοίνωσαν ήδη τα αποτελέσματά τους το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία ήταν επίσης υψηλότερα, λόγω της αύξησης των τιμών ενεργείας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου υπερέβη τα 30 δολ. το βαρέλι τον Δεκέμβριο, μετά την απεργία διαρκείας στη Βενεζουέλα, αλλά και την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Οι μετοχές της BP κέρδιζαν ποσοστό 4,3% και βρισκόντουσαν κατά 9,5 πένες υψηλότερα, στις 389 πένες η μία, στις 10:23' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα