Αυξάνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 12:52
UPD:12:57

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με πρωταγωνιστές τους κλάδους τραπεζών και ασφαλειών.

Η παρατηρούμενη ανάκαμψη αποδίδεται στη χθεσινή ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών Wall Street, καθώς και στις ελπίδες περί αποφυγής ενός νέου πολέμου στον Κόλπο μετά τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Ιράκ ότι η Βαγδάτη συμφώνησε σε άνευ όρων πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη της.

«Το σημερινό ράλι στις αγορές οφείλεται στο ότι οι πιθανότητες νέου πολέμου στον Κόλπο έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός χρηματιστής.

Ωστόσο, ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και στενός συνεργάτης του Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελικά δεν θα αποτραπεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζιπέ, η έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Χανς Μπλιξ αυτή την εβδομάδα θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Στις 12:29 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.653,7 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.820,33 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,73% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.624,64 μονάδες με άνοδο 1,49%. Ο δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται κατά 1,95% και έχει φθάσει τις 2.204 μονάδες.

Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 3,56%, εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της βελγικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis μετά την αναβάθμισή της από τη Morgan Stanley.

Αξιόλογα κέρδη (2,75%) καταγράφει και ο τίτλος της πετρελαϊκής BP. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 49% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η μετοχή του ολλανδικού φαρμακευτικού ομίλου Akzo Nobel, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι αναμένει υποχώρηση της κερδοφορίας του στο τρέχον έτος.

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει τέλος η μετοχή της ολλανδικής Philips, παρά το γεγονός ότι οι ζημίες της στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 διευρύνθηκαν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) η κατάθεση του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου για τη νομισματική πολιτική. «Πιθανότατα θα πει ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι το κατ' εξοχήν εμπόδιο σε μια ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα