Επιταχύνονται οι διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών

Προτεραιότητα στην Κρήτη
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 22:15
UPD:27/08/2013 06:13
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και όπως έκτιμούν οι υπουργοί κ. Κ. Χατζηδάκης και κ. Γ. Μανιάτης την επόμενη διετία θα έχει υλοποιηθεί το έργο.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα επιδιώκει η κυβέρνηση μετά και το πρόσφατο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη.

Σε κοινή σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, εξετάστηκε η  ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα -μια μνημονιακή υποχρέωση- και παράλληλα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

Όπως αναφέρθηκε, το συνολικό ύψος του έργου για Κρήτη και Κυκλάδες φθάνει το 1 δισ. ευρώ, (750 με 800 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και 240 εκατ. ευρώ για τις Κυκλάδες).

Ειδικά για την Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντας είπε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και όπως είπε ο κ. Μανιάτης εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια από σήμερα μπορεί να έχει γίνει πράξη, 

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι απόφαση του Πρωθυπουργού  και θα  υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «συμφωνήσαμε όμως, για να περιορίσουμε το κόστος για τον φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πως μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Με τη σειρά του και ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε σημαντικό να εξεταστούν όλες τις πηγές χρηματοδότησης, γι' αυτό, πρόσθεσε, «συμφωνήσαμε εκτός από την ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), να διερευνήσουμε και όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα». 

Αδειοδοτήσεις - ΕΣΠΑ και βελτιώσεις στο Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων, όπως οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο ΕΣΠΑ και βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έγινε οριζόντια συζήτηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για θέματα ΕΣΠΑ. «Στην παρούσα περίοδο με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι από το ΥΠΕΚΑ γίνονται μια σειρά από κινήσεις για την απένταξη κάποιων έργων που δεν είναι ώριμα και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ενταγμένα. Αλλά την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν, αμέσως κιόλας, στο επόμενο ΕΣΠΑ το οποίο θα ξεκινήσει από του χρόνου και άρα δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος για όσους αφορούν τα συγκεκριμένα αυτά έργα».

Για τις αδειοδοτήσεις σημείωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πολιτικής και το ΥΠΕΚΑ θα κινηθεί παράλληλα.

Σχετικά με την αναμόρφωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» αποφασίστηκε να γίνει ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες για άμεση ρευστότητα. Το πρόγραμμα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, μπορεί να βοηθήσει να πέσουν στον κλάδο οικοδομής πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε πάνω από 40.000 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις των δύο υπουργείων για να πέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι επιβάλλεται το περιβάλλον να αποτελέσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται να γίνει πράξη η περιβαλλοντική αδειοδοτική μεταρρύθμιση.

Επιχειρούμε, είπε, να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες εμπειρίες από την ΕΕ ώστε όλες οι εταιρείες να προχωρούν την αδειοδότηση με διαφάνεια και από τις 23.000 περιβαλλοντικές άδειες που έβγαιναν στη χώρα το 2011 να φτάσουμε σε λιγότερες από 2.000 – 3.000 σε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες.

Ήδη είμαστε σε ένα στάδιο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας και θα μας βοηθήσει και η εμπειρία της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόσθεσε ο υπουργός ΠΕΚΑ και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ορατά στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα