Γνώμη: Η ανεργία των νέων

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 07:00
REUTERS/ALESSANDRO GAROFALO

Τη στιγμή αυτή περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Ευρώπη.

Από τους νέους ανθρώπους θα κριθεί εάν η Ευρώπη του μέλλοντος θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ευημερία. Τα ταλέντα, η ενέργεια και η δημιουργικότητά τους θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αναπτυχθεί και να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Παρ’ όλα αυτά, η κρίση έπληξε ιδιαίτερα έντονα τους νέους.

Τη στιγμή αυτή περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Ευρώπη, ενώ 7,5 εκατομμύρια συνολικά βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη ανήλθε στο 23,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το -ήδη πολύ υψηλό- ποσοστό του συνόλου του πληθυσμού. Σε ορισμένες χώρες περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν είναι άνεργοι.

Αυτά επισημαίνει εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής τη λήψη μέτρων τα οποία προβλέπουν δράσεις για την απασχόληση περί τα 6-8 δισ. ευρώ επιπλέον την περίοδο 2014-2020. Βεβαίως, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει υπερβεί το 60%, πρόβλημα τεράστιο από κάθε άποψη για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Οι απόψεις της Επιτροπής για το πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση της Ελλάδας. Υπογραμμίζει η Επιτροπή για τους άνεργους νέους ότι πρόκειται για ένα τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό, το οποίο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει. Η ανεργία των νέων έχει βαθιές επιπτώσεις στους ανθρώπους, καθώς και στην κοινωνία και την οικονομία.

Εάν δεν αντιστραφούν γρήγορα οι παρατηρούμενες τάσεις, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων που παρατηρούνται σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Ευρώπης για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, η προσφορά βοήθειας τους νέους, ώστε να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, αλλά και να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους ανοίξουν το δρόμο για απασχόληση στο μέλλον, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως άλλωστε και για κάθε χώρα.

Ομως οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανεργίας πρέπει να είναι συνεχείς και στοχευμένες. Συνεχείς γιατί το πρόβλημα εντείνεται, καθώς ο ανταγωνισμός είναι, λόγω της παγκοσμιοποίησης, έντονος. Στοχευμένες γιατί επίσης υπάρχει πλέον μεγάλη εξειδίκευση του επιστημονικού προσωπικού.

Στην παρούσα κατάσταση μπορεί να προέχει η εξαφάνιση των ελλειμμάτων, όμως δεν μπορεί να αγνοηθούν και οι πολιτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Και οι πολιτικές αυτές, αν δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία, δεν πρόκειται να αποδώσουν εν μια νυκτί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα