Γνώμη: Τα προβλήματα της ανεργίας

Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 07:00
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Η ανεργία προκαλεί σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν σχέση με το επίπεδο φτώχειας και αποκλεισμού.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ανεργία δεν περιείχαν καμία έκπληξη. Η ανεργία έχει φθάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, και θα παραμείνει επί μακρόν αν δεν υπάρξει μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη.

Μάλιστα, για το 2013 προβλέπεται η ανεργία να φθάσει στο 28% και η εκτίμηση των περισσότερων οργανισμών είναι ότι η υποχώρησή της θα εμφανίσει μεγάλη χρονική υστέρηση, ακόμη και με την εμφάνιση θετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας ούτε κι αυτά άλλαξαν σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Οι νέοι και οι γυναίκες κατέχουν τα «πρωτεία». Οι νέοι με επαρκείς δεξιότητες είναι εκτός αγοράς εργασίας, γεγονός το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσει τους ιθύνοντες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το μέλλον της χώρας. Πολλοί νέοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό, καθιστώντας επιτακτικότερη την ανάγκη ενεργητικών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Οι κλάδοι στους οποίους η απασχόληση έχει πληγεί περισσότερο είναι οι κατασκευές, η μεταποίηση και το εμπόριο. Στις κατασκευές από την αρχή της κρίσης, το 2008, έχει χαθεί το 50% και πλέον των θέσεων εργασίας, ενώ στη μεταποίηση η απώλεια ανέρχεται στο 1/3 του συνόλου των απασχολουμένων.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ανεργίας, γεγονός το οποίο ανάγκασε το συμβούλιο κορυφής να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό στις δύο τελευταίες συνόδους του. Αποφάσισε να διατεθεί ποσό 6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 προς υποστήριξη των νέων ατόμων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σε περιοχές όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται πάνω από 25%. Ενα μέρος του ποσού αυτού οφείλει να διεκδικήσει και η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αντοχής και της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνιστάται ως πολιτική κατεύθυνση να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση, να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόωρων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας, να μειωθεί το κόστος εργασίας και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του κατακερματισμού της αγοράς. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο κατά τη χάραξη και την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Οπως είναι φυσικό η ανεργία προκαλεί σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν σχέση με το επίπεδο φτώχειας και αποκλεισμού. Τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τόσο στην Ενωση όσο και στην Ελλάδα, δεν επαρκούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ας δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα