Γ. Μανιάτης: Το α΄εξάμηνο του 2014 τα γεωτρύπανα σε Ιόνιο - Κατάκολο

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 08:54
UPD:11:28
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης εκτίμησε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η έρευνα στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

«Το γεωτρύπανο στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός δηλαδή που είναι ήδη στον “αέρα”, είναι πιθανό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να έχουμε γεωτρύπανο στο Ιόνιο και πιθανά και στο Κατάκολο. Επίσης στα Ιωάννινα. Ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων που θα είναι  η πολύ μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώ ότι θα είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 όταν θα έχουμε τελειώσει όλη την έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και θα βγάλουμε τα περίπου 10-15 οικόπεδα, θα είναι ένα «μπουμ» που θέλουμε να κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό χάρτη», είπε ο κ. Μανιάτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται συνολικά 900-1.000 εργαζόμενοι (200 άμεσα και περίπου 600 έμμεσα εργαζόμενοι).

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με το πετρέλαιο.

«Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται...Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Έχει τακτοποιηθεί μόνο το 25-30% των αυθαιρέτων»

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει τακτοποιηθεί μόνο το 25-30% των ακινήτων και το υπουργείο φιλοδοξεί ότι με τη νέα ρύθμιση θα τακτοποιηθεί και το υπόλοιπο 70%.

Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια όσοι έχουν προχωρήσει ήδη σε ρυθμίσεις, με το νέο νόμο να μην επιβαρυνθούν επιπλέον.

«Η εκτίμηση που έχουμε κάνει και έχει γίνει με πολύ σοβαρότητα όλη η δουλειά αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Καλαφάτη, και το επιτελείο του έχει δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να επιμηκυνθούν οι δόσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όσο μπορούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σας πω, πρέπει να εφαρμόσουμε και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο εξής πολύ απλό να το πω, για να γίνει κατανοητό, δεν γίνεται να νομιμοποιείς ή να τακτοποιείς αυθαίρετα, δηλαδή παραβάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, χωρίς να δίνεις στο περιβάλλον κάτι άλλο. Άρα, πρέπει σαφώς να επιβάλλεις πρόστιμα, ταυτόχρονα όμως τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να επιστρέφουν στο ευρύτερο περιβάλλον», σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα