Σε ανακύκλωση του υφιστάμενου χρέους και στην εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης θα διατεθεί το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης των 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, ενώ μικρότερο είναι το ποσό που θα φτάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες.
Ταυτόχρονα παρατηρείται πως η κυβέρνηση κατάφερε να περιβάλει με αβεβαιότητα και να μετατρέψει σε θρίλερ και αυτή τη δόση, καθώς δεν υλοποίησε έγκαιρα τις δεσμεύσεις της και άφησε πολλά προαπαιτούμενα την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα η δόση, αντί να εκταμιευτεί αύριο Παρασκευή, να μετατεθεί για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
Αναλυτικότερα, από τη δόση των 4 δισ. ευρώ, που θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα, ποσό ύψους 2,26 δισ. ευρώ θα δεσμευτεί από την τρόικα, για την αποπληρωμή χρεολυσίων και τόκων ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και λήγουν στις 20 Αυγούστου 2013.
Ειδικότερα η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 1.902 εκατ. ευρώ και οι αναλογούντες τόκοι είναι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ και οι τόκοι ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, όπως τα υπόλοιπα των ιδιωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διατηρούν και τα ίδια υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο των ομολόγων που λήγει στις 20 Αυγούστου είναι 4%.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δηλαδή οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων θα απορροφήσουν το 57% της δόσης των 4 δισ. ευρώ. Επίσης το οξύμωρο είναι πως το 1,5 δισ. ευρώ, από τη δόση των 4 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα και το ποσό αυτό (προσαυξημένο μάλιστα), θα δοθεί ξανά στους ίδιους δανειστές για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων!
Με το υπόλοιπο τμήμα της δόσης θα καλυφθεί έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και ένα τμήμα της θα διατεθεί για τη συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες, που ήδη βρίσκεται μακριά από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου.
Και νέο θρίλερ
Η καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων είναι πλέον ο κανόνας για την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων στις επαφές με την τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκταμίευση κάθε δόσης μετατρέπεται σε «θρίλερ», μέχρι να πιστωθεί ο ειδικός λογαριασμός εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 8ης Ιουλίου, αλλά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ακολούθησαν η Ελλάδα όφειλε να εκπληρώσει μέχρι τις 19 Ιουλίου όλα τα προαπαιτούμενα. Δεν το έπραξε όμως, αφού καθυστέρησε να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (την Τρίτη 23 Ιουλίου), ενώ καθυστέρησαν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα ή απολύσεις από το Δημόσιο, μία εκ των οποίων θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα.
Για τις επόμενες δόσεις, αλλά και εν όψει του νέου ελέγχου της τρόικας το φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «οργανωθεί» και να αντικρούσει τυχόν επικρίσεις, ενώ βασική προτεραιότητα είναι οι αποκρατικοποιήσεις όπου μέχρι τώρα καταγράφονται υστερήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε πως σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Προϋπόθεση η εκπλήρωση και της τελευταίας δράσης
Η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης θα γίνει στις 29 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τελευταία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εurogoup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης.
Η δράση που απομένει αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, το ποσό που θα εκταμιευθεί ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα καταβάλουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη που αποκόμισαν από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οπως επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Ντέισελμπλουμ, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πληροφορήθηκαν σήμερα (σ.σ.: χθες) από την τρόικα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής πλην μιας δράσης, η έγκριση της οποίας από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου.
«Υπό τον όρο της επιβεβαίωσης σχετικά με την εκπλήρωση του τελευταίου προαπαιτούμενου οι εθνικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης) θα μπορέσουν στη συνέχεια να ολοκληρωθούν, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 29 Ιουλίου» τονίζει, προσθέτοντας ότι εφόσον αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εξουσιοδοτηθεί το ΕΤΧΣ να εκταμιεύσει το πρώτο τμήμα της επόμενης δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι το Euro Working Group έκρινε ότι «η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα. Το τελευταίο κριτήριο αφορά τη διαδικασία της κινητικότητας και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας».
Η ανάλυση της Eurobank
Στο μεταξύ στην εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία» αναφέρεται πως η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, μετά την έγκριση από το EWG θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την καταβολή του 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ. Συνολικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ληφθούν και τα 4 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας, όπως αυτή αποφασίστηκε στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013. Η έγκριση της δόσης διαφαίνεται και από τη μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός μετράται από τα περιθώρια των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων. Το συγκεκριμένο περιθώριο έχει μειωθεί κατά 76,4 μ.β. ή 11,45 σε σχέση με τα επίπεδα του αμέσως μετά το Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013.
Επιπλέον στις 29 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για την έγκριση ή όχι της καταβολής του δικού του μέρους της χρηματοδότησης (1,8 δισ. ευρώ για το 2ο τρίμηνο του 2013). Και εδώ δεν αναμένεται κάτι λιγότερο από την έγκριση της εκταμίευσης. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο προβληματισμός σχετικά με την καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ δεν αφορά τη δόση του 2ου τριμήνου του 2013, αλλά τις αντίστοιχες δόσεις για το 3ο και το 4ο τρίμηνο, σημειώνει η Eurobank.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]