Κομισιόν: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για τη δόση

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 13:56
UPD:14:32
REUTERS/STRINGER

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη χορήγηση της επόμενης δόσης της βοήθειας στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία Όλι Ρεν.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, αλλά πρόσθεσε ότι για να ικανοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε περαιτέρω νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις.

«Καλωσορίζουμε την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει του οποίου θα εφαρμοστούν οι συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς εάν με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα οι υπηρεσίες της Επιτροπής να αναλύσουν προσεκτικά την υιοθέτηση του πολυνομοσχεδίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, τις επόμενες ημέρες, να προχωρήσει σε περαιτέρω νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις και αποφάσεις.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας η τρόικα θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και θα κάνει τις ανάλογες συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της 8ης Ιουλίου ενέκρινε την καταβολή τμηματικά της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα. Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, στις 28 Ιουλίου θα αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συνεισφορά του. Μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στην Ελλάδα το 1,8 δισ. ευρώ.

Όλι Ρεν: Αναγκαία η τεχνογνωσία που συνδυάζει η τρόικα

Εν τω μεταξύ, ο Όλι Ρεν έσπευσε να αντικρούσει τις εκκλήσεις περί διάλυσης της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη χρειάζεται συνδυασμός της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

«Η τρόικα συστήθηκε με πρωτοβουλία των κρατών μελών της Ευρωζώνης το 2010 ως βασικό συστατικό της απάντησής μας στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων.

«Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη», τόνισε, αναφερόμενος στα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο και εποπτεύονται από την τρόικα.

«Αλλά αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το να μπορούμε να αξιοποιούμε τη συνδυαζόμενη και αλληλοσυμπληρούμενη τεχνογνωσία των τριών θεσμικών οργάνων», δήλωσε.

Στην αρχή της εβδομάδας, η ευρωπαία επίτροπος σε θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ είχε ζητήσει τη διάλυση της τρόικας, ισχυριζόμενη ότι έχει κάνει τον κύκλο της και ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ΔΝΤ για να λύσει τα προβλήματά της.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα