Οι διορθώσεις για τις Κυριακές δεν αμβλύνουν τις αντιδράσεις

Δυνατότητα ετήσιας επανεξέτασης από τις τοπικές Αρχές - Διευρυμένα τα περιθώρια απόφασης
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 10:29
UPD:10:29
FOSPHOTOS / Philippos Messinis //FOSPHOTOS / Philippos Messinis /

Ανεδαφικά χαρακτηρίζονται από τους φορείς της αγοράς τα περί ενίσχυσης του κλάδου από τη λειτουργία τις Κυριακές.

Με μικρές βελτιώσεις, που συνίστανται στη δυνατότητα επανεξέτασης κατ’ έτος των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών και των δημάρχων για το αν θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, αλλά και τη διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου καλούνται να αποφασίσουν, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αμβλύνει τις αντιδράσεις για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Ωστόσο, παρά τις τροποποιήσεις αυτές, η αντίθεση του εμπορικού κόσμου για τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας παραμένει αμετάβλητη. Ζήτημα, ωστόσο, όπως αναδείχθηκε χθες στη Βουλή, προκύπτει και με τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, που, αν και λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές, με τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, κινδυνεύουν να ... κλείσουν.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, για το αν ανοίγουν ή όχι και πόσες Κυριακές το χρόνο τα εμπορικά καταστήματα έως και 250 τ.μ., μπορεί να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που θα εκδίδεται τον Ιανουάριο, με πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

Σημειώνεται ότι, στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά και όπως είχε αναφέρει κατηγορηματικά κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, η απόφαση για την κατάργηση ή όχι της κυριακάτικης αργίας, θα ελαμβάνετο άπαξ και διά παντός, το αργότερο δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, οι έντονες επικρίσεις για την ανεδαφικότητα της συγκεκριμένης πρόβλεψης υποχρέωσε σε αναδίπλωση τον υπουργό, δίνοντας το περιθώριο της τακτικής επανεξέτασης του μέτρου.

Πέραν της παραπάνω τροποποίησης, ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε και στη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου υποχρεούνται λάβουν σχετικές αποφάσεις οι Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, από δύο μήνες, στους τρεις. Στο ίδιο κείμενο των τροποποιήσεων, καθορίζεται και το εύρος του κυριακάτικου ωραρίου, το οποίο θα είναι από τις έντεκα το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Εντελώς αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις, συνεχίζουν να είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας, επισημαίνοντας ότι θα επιβαρύνει κατά 25% το κόστος λειτουργίας των μμε.  

ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ:« Το κυρια­κάτικο «άνοιγμα» θα επιβαρύνει κατά 25% το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε μια πρώτη αντίδρασή του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε στη «Ν» ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν αφορά στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της χώρας, τη στιγμή που ο λιανικός τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει υποχωρήσει κατά 14,7%.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ θεωρούν ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις εκείνες που επιδιώκουν τη συγκέντρωση. Τα συγκεκριμένα μέτρα επέκτασης ωραρίου -συνεχίζουν- αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αθροίζονται στις ήδη κακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το εγχώριο εμπόριο.

Θυμίζουν, τέλος, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τα καθημερινά λουκέτα καταστημάτων, το πρόβλημα επιβίωσης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τονίζοντας ότι η πρόβλεψη για ενίσχυση του κλάδου, μέσω του ανοίγματος τις Κυριακές, είναι ανεδαφική.

Κοσμηματοπώλες: Λουκέτα

Κάθετα αντίθετη στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ). Το πρόβλημα της αγοράς, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα η ύφεση να βαθαίνει διαρκώς και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. «Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά θα προκαλέσει και νέα λουκέτα, ενώ παράλληλα θα διαταράξει σε μέγιστο βαθμό την κοινωνική και οικογενειακή γαλήνη των επιχειρηματιών».

Θέσεις εργασίας

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αμφισβητούν τα πορίσματα μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Οπως υποστήριξαν, το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου από άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Στον «αέρα» η λειτουργία στα τουριστικά

Πλήγμα και σε χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές επιφέρουν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις που προώθησε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι πρότινος έμεναν ανοικτές τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές με ειδική άδεια του ΕΟΤ πλέον κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να κλείνουν. Και αυτό γιατί η σχετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, σε πείσμα των προειδοποιήσεων των αρμόδιων φορέων, δίνει την πλήρη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν για όλα τα καταστήματα (έκτασης έως και 250 τ.μ.) του συνόλου της περιφέρειάς τους εάν θα μένουν ανοικτά ή όχι τις Κυριακές.

«Εάν ο αντι-περιφερειάρχης της Χαλκιδικής πει, για παράδειγμα, ότι “εγώ θέλω να έχω ανοικτά τα μαγαζιά στη Χαλκιδική 15 Κυριακές όλο το καλοκαίρι”, τότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Εάν όχι, θα είναι κλειστά σε όλη τη Χαλκιδική» παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη συνέχεια, πάντως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, λέγοντας ότι προώθησε τη συγκεκριμένη διάταξη ανταποκρινόμενος «στα αιτήματα διαφόρων βουλευτών». Ο ορατός κίνδυνος να μείνουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές, ακόμη και στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα