«Η απόφαση των ιθυνόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με τη βίαιη μεταβολή του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του έτους, άνευ σοβαρών προϋποθέσεων, αποτελεί "τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι" της υπομονής των μικρομεσαίων εμπόρων» σύμφωνα με το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.
Όπως σημειώνει, η λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται, από τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, πως θα παρουσιάσει άλλη μία μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013 σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δισ. ή 25% το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από 6,5 δις σε 8,1 δισ.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, «απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ανησυχητικής, από όλες τις απόψεις, νομοθεσίας αποτελεί το άνοιγμα όλων, όλες τις Κυριακές, και η καθιέρωση στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού πως το ήδη αποψιλωμένο διαθέσιμο εισόδημά του - μειωμένο σωρευτικά κατά 22% τη διετία 2011-2013 - θα πρέπει να είναι κατευθυνόμενο».
Επιπρόσθετα, επισημαίνει, οι εν λόγω ρυθμίσεις αδιαφορούν παντελώς για την έλλειψη ρευστότητας επιβάλλοντας μία ακόμη αρνητική παράμετρο που σχετίζεται με την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους των εμπορικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, τονίζει πως «η "κυριακάτικη επιβάρυνση" αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου».
Καταλήγοντας το Επιμελητήριο απευθύνει έκκληση στους βουλευτές να σταθούν «δίπλα στον αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δίνουν για την επιβίωσή τους, με δεδομένο ότι οι 52 Κυριακές δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφού εν τέλει μόνο οι 7 συνιστούν μνημονιακό προαπαιτούμενο».