Νέα «λουκέτα» στο λιανεμπόριο φέρνει η ρύθμιση για τις Κυριακές

Δριμύ «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης κατά του υπ. Ανάπτυξης, που προαναγγέλλει απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αποφασισμένος να προχωρήσει, στο μέλλον, σε περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, αφού διασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, εμφανίστηκε χθες, στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας, χθες, σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επανέλθει, στο μέλλον, με νέες ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους, να λειτουργούν περισσότερες Κυριακές το χρόνο.

Εξήγησε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, λόγω των αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, φαίνεται να έχει έλθει σε πολιτικό συμβιβασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης με το θέμα. «Για την ώρα, μένουμε στο άνοιγμα όλων των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο. Στο μέλλον θα επανέλθουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Χατζηδάκης υπερασπίστηκε την προωθούμενη ρύθμιση για άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι και 250 τ.μ. μέχρι και 52 Κυριακές το χρόνο, παρά τις ενστάσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας και επιχείρησε να υποβαθμίσει τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από τους αρμόδιους φορείς, υποστηρίζοντας ότι οι αντιδράσεις προέρχονται «από επιμέρους συλλόγους». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι την προωθούμενη ρύθμιση την υποστηρίζει η πλειονότητα των πολιτών.

Ταυτόχρονα, πήρε αποστάσεις από το ενδεχόμενο απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τις Κυριακές, λέγοντας ότι αυτό αφορά το σύστημα ελέγχου και όχι το νομοσχέδιο. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι όλα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές, κατά την ίδια λογική που λειτουργούν «η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ταξί και οι βιομηχανίες». Απαντώντας δε στους βουλευτές που υποστήριξαν ότι το άνοιγμα της Κυριακής δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού τζίρου ο κ. Χατζηδάκης, αντέτεινε ότι «η αγορά αυτορυθμίζεται στα πάντα».

Τέλος, διευκρίνισε ότι, σε περίπτωση που η αυτοδιοίκηση και οι αντιπεριφερειάρχες δεν αποφασίσουν εντός δύο μηνών για το άνοιγμα των καταστημάτων, τότε θα μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους τα μικρά καταστήματα ποιες Κυριακές θα ανοίγουν.
Υπό την έντονη κριτική όλων των πτερύγων, ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε, πάντως, να μεταφέρει το ενδιαφέρον από τις επίμαχες ρυθμίσεις για το ωράριο σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, που αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκά από τη Βουλή.

«Οχι» από όλες τις πτέρυγες

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ

Το μοντέλο των Κυριακών, που εισηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης, «εφαρμόζεται επί χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά απέτυχε παταγωδώς», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, υπενθύμισε κατ’ αρχήν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εκπορεύεται από κάποια μνημονιακή δέσμευση, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που εισηγείται ο κ. Χατζηδάκης «εφαρμόζεται επί χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη αλλά απέτυχε παταγωδώς».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα μοντέλο που απέτυχε στον ευρωπαϊκό Βορρά, δεν είναι δυνατόν να επιτύχει στις χώρες του Μεσογειακού Νότου, και μάλιστα εν μέσω βαθιάς κρίσης. «Η απάντηση στην κατάρρευση του εμπορίου δεν μπορεί να είναι άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κύκλο εργασιών.

Ο κ. Σταθάκης κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να διευκρινίσει με ποια λογική επιλέχθηκαν τα 250 τετραγωνικά μέτρα ως κριτήριο για την απελευθέρωση. «Με βάση ποια δεδομένα επιλέγετε εσείς την επιφάνεια των 250 τ.μ. ως το κριτήριο που διαχωρίζει τη μεγάλη από τη μικρή επιχείρηση;», ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση του κ. Χατζηδάκη ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα καταστήματα να διεκδικήσουν το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές το χρόνο. «Υπάρχει έντονη φοβία και μάλλον για βάσιμους λόγους ότι μια οποιαδήποτε προσφυγή των μεγαλύτερων καταστημάτων στη δικαιοσύνη, περί αθέμιτου ανταγωνισμού, θα οδηγήσει σε μια γενίκευση του μέτρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε και εξήγησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναδιανεμηθεί η πελατεία, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης για το μη προσδιορισμό του ωραρίου της Κυριακής και μετέφερε τις έντονες ενστάσεις των αρμόδιων φορέων για το θέμα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ασάφεια της σχετικής διάταξης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και δωδεκάωρης εργασίας την Κυριακή, τη στιγμή που τα καταστήματα στην Ελλάδα είναι πολλές ώρες ανοικτά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κ. Σταθάκης αντέκρουσε, επίσης, τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη περί ρύθμισης που στηρίζει τον τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι στις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα λειτουργούν αδιαλείπτως και τις Κυριακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κριτική άσκησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, καλώντας τον υπουργό να προβεί σε τροποποιήσεις, και στηλίτευσε τις προτάσεις για «ισοπεδωτικό άνοιγμα 52 Κυριακές το χρόνο».

Κριτική στις ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον τροποποιήσει τα προβληματικά σημεία. Ειδικότερα, ο εισηγητής του κόμματος, Θάνος Μωραΐτης, αφού στηλίτευσε τις αρχικές προτάσεις του υπουργού για «ισοπεδωτικό άνοιγμα 52 Κυριακές το χρόνο», υπογράμμισε ότι αρμόδιοι για τις σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι μόνον οι αντιπεριφερειάρχες και ζήτησε να διευρυνθεί το χρονικό όριο που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Ζήτησε, επίσης, να οριστεί ρητά ότι θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης, μέχρι την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Συμμερίστηκε δε τις ανησυχίες του κ. Σταθάκη, περί προσφυγής των μεγάλων καταστημάτων. «Εάν η ρύθμιση καταπέσει δικαστικά, για μας είναι αυτονόητο ότι θα έχει γκρεμιστεί όλη η φιλοσοφία της ρύθμισης», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, αν ακυρωθεί η ρύθμιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο «θα επανανομοθετήσει», χωρίς να διευκρινίσει όμως προς ποια κατεύθυνση.

Ο κ. Μωραΐτης άσκησε όμως αυστηρή κριτική και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, χαρακτηρίζοντάς τες άτολμες και υπογραμμίζοντας ότι δεν διέπονται από «οργανωμένη μεταρρυθμιστική λογική». Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει τις σχετικές ρυθμίσεις και ουσιαστικά κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να τις επαναδιατυπώσει, προκειμένου να συναινέσει και το κόμμα του.

Καθολική αντίδραση

Ολες οι υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής στηλίτευσαν τις ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της αγοράς δεν εξαρτώνται από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και προειδοποίησαν ότι, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ήτοι σε «νέα λουκέτα» για τις μικρές επιχειρήσεις και σε ανατροφοδότηση της ανεργίας.

ΕΣΘ: Οδηγούν σε διάλυση τις μικρομεσαίες

Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπολύει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατά του υπουργείου Ανάπτυξης, για το επίμαχο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΘ, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης κατηγορούν το υπουργείο για εμμονή σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη διάλυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ΕΣΘ καλεί όλους τους εμπόρους της πόλης σε ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα των Κυριακών στις 23/7, στις 20:30, στις εγκαταστάσεις του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, με βασικά συνθήματα «η αγορά της Θεσσαλονίκης δεν θα αφήσει να αποφασίζουν γι’ αυτήν χωρίς αυτήν» και «εμείς θα αποφασίσουμε πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίγουμε».

Οπως τονίζει ο ΕΣΘ, η επίκληση, από την πλευρά της κυβέρνησης, μελέτης του ΟΟΣΑ αναφορικά με τα τουριστικά οφέλη της οικονομίας από τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, «αποδεικνύει ότι οι ιθύνοντες δεν έχουν ιδέα» για την πραγματικότητα της αγοράς.

«Για ποιον τουρισμό μιλάμε; Η ‘’φούσκα του success story στον τουρισμό χωρίς υποδομές’’ δημιουργεί κατά το πλείστον αρνητικές εντυπώσεις στους τουρίστες-καταναλωτές, οι οποίοι παίρνουν ακόμη και το νερό τους από το all inclusive πριν επισκεφτούν την αγορά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος και προσθέτει: «Σε μια εποχή που οι Ελληνες επιχειρηματίες ασφυκτιούν από την έλλειψη ζήτησης και κατά συνέπεια της ρευστότητας, γεγονός που έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους εμπόρους, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, στον αφανισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης, αγνοώντας παντελώς τις απόψεις των εκπροσώπων του εμπορίου, προωθεί την ψήφιση διατάξεων με όρους που δεν έχουν καμία λογική. Οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν. Αυτό που λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από το σύνολο των καταναλωτών».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα