S&P: Κίνδυνοι χρηματοδότησης πέραν της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 17:15
UPD:17:43
shutterstock

Η S&P  ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης των κινδύνων για τις τράπεζες όπου τα κεφάλαια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ισολογισμών.

Τους συστημικούς και χρηματοδοτικούς κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος επισημαίνει η Standard & Poor's στη νέα της έκθεση για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η χρηματοδοτική δυσχέρεια και οι συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει τους δυνητικούς κινδύνους και σε άλλες περιοχές.

Τα τραπεζικά συστήματα πέραν της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν υποστεί πολύ μικρότερο πλήγμα από τη διατάραξη των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και την κρίση σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μικρότερη εξάρτηση των εν λόγω αγορών από τις κεφαλαιαγορές, καθώς και στις ευνοϊκότερες τάσεις σε επίπεδο οικονομικών και κλαδικών κινδύνων.

Η S&P, όμως, ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης των κινδύνων για τις τράπεζες όπου τα κεφάλαια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ισολογισμών. Από πλευράς αξιολόγησης, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης θα βρεθούν σε πιο αδύναμη θέση από εκείνες που έχουν δρομολογήσει στρατηγικές μικρότερου κινδύνου και εξαρτώνται λιγότερο από βοήθεια.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο αναχρηματοδότησης. Αντιθέτως, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, αρκετά συστήματα στην Ασία και ορισμένα στη Μέση Ανατολή και τη δυτική Ευρώπη παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Αντιθέτως, τα τραπεζικά συστήματα των κρατών της σκανδιναβικής χερσονήσου, της Βαλτικής, της Ολλανδίας και της περιφέρειας της Ευρωζώνης –καθώς και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας- εμπεριέχουν υψηλότερους κινδύνους, καθώς παρουσιάζουν υψηλότερους λόγους δανείων προς καταθέσεις και μεγαλύτερη εξάρτηση από την χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να μειώσουν το κενό των καταθέσεων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα