Απέρριψε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις προτάσεις να παρακαμφθεί ο μηχανισμός της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σε περίπτωση που απαιτηθεί ένα νέο σχέδιο έκτακτου δανεισμού για κάποια από τις χώρες της Ευρωζώνης.
«Τα μέλη της τρόικας είχαν μία πολύ στέρεη και παραγωγική σχέση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας», δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «κάθε θεσμικό όργανο πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των κρίσεων».
«Είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τρόπος εργασίας για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αμφισβητώντας έτσι τις δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία υποστήριξε πως «η τρόικα εξάντλησε» τη χρησιμότητά της και πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται πλέον το ΔΝΤ για να λύσει τα προβλήματά της.
Εμφανίστηκε μάλιστα επικριτική έναντι της κ. Ρέντινγκ λέγοντας ούτε λίγο ούτε πού ότι κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στα χωράφια του άλλου.
«Δεν θα αποτολμούσα ποτέ να εμπλακώ στον τομέα της Βίβιαν Ρέντινγκ, που καλύπτει τη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας σε δηκτικό τόνο πως είναι βέβαιη «πως η επίτροπος έχει πολύ καλές ιδέες όσον αφορά τη δικαιοσύνη».
Η συζήτηση για το μέλλον της τρόικας έχει ανοίξει από τότε που καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Ιδίως οι επικρίσεις που διατύπωσε το Ταμείο σε έκθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από την Ε.Ε. προκάλεσαν έντονη ενόχληση στον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος είπε πως δεν είναι «δίκαιες, ούτε αμερόληπτες».
Πάντως σήμερα ο κ. Ρεν έσπευσε να αντικρούσει τις εκκλήσεις περί διάλυσης της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη χρειάζεται συνδυασμός της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
«Η τρόικα συστήθηκε με πρωτοβουλία των κρατών μελών της Ευρωζώνης το 2010 ως βασικό συστατικό της απάντησής μας στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων.
«Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη», τόνισε, αναφερόμενος στα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο και εποπτεύονται από την τρόικα.
«Αλλά αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το να μπορούμε να αξιοποιούμε τη συνδυαζόμενη και αλληλοσυμπληρούμενη τεχνογνωσία των τριών θεσμικών οργάνων», πρόσθεσε.