Μόνιμη υπό όρους η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 19:12
UPD:19:45
EUROKISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, καθώς θεωρείται πως ενισχύει την ψυχολογία των συμμετεχόντων στην αγορά, καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να καταστεί μόνιμο υπό όρους, σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η μείωση θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη θετική αλλαγή.

Ως γνωστόν, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13% για μια προκαθορισμένη περίοδο πέντε μηνών (1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013).

Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, καθώς θεωρείται πως ενισχύει την ψυχολογία των συμμετεχόντων στην αγορά, καταναλωτών και επιχειρήσεων, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, με άμεσο αντίκρισμα στην αύξηση της κατανάλωσης, την ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών χωρών, και την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, εάν οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου επαληθευτούν και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση οδηγήσει στη μείωση των λιανικών τιμών και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του κλάδου, τότε, κατόπιν σχετικής ενδιάμεσης αξιολόγησης, θα αρθεί ο προσωρινός χαρακτήρας του μέτρου και θα καταστεί μόνιμο.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχουν συνάντηση την Κυριακή με τις διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Θετική υποδοχή από φορείς του τουριστικού κλάδου

Θετικές κρίσεις διατύπωσαν οι φορείς του τουριστικού κλάδου, κάνοντας όμως και ορισμένες παρατηρήσεις.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού επιβάλλει, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα και στην εστίαση, τη μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, περιλαμβανομένης της οδικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Παράλληλα ο Σύνδεσμος εκφράζει την πεποίθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα λειτουργήσει θετικά και η αποτελεσματικότητά του θα φανεί στην τουριστική περίοδο του 2014.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρέαδης έκανε λόγο για ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο «που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας», διαβεβαιώνοντας πως ο Σύνδεσμος «θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η μείωση αυτή να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή και όλοι να εκδίδουν αποδείξεις».

Σημείωσε ακόμη ότι εφ’όσον μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ εστίασης εξελιχθούν θετικά -πράγμα για το οποίο δηλώνει βέβαιος- «θα πρέπει να εξετασθούν αντίστοιχες μειώσεις σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά και στην ακτοπλοΐα».

Και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, «γιατί αφενός αποκαθιστά μια αδικία και αφετέρου κάθε μείωση φόρου βοηθά όλη την αγορά».

Ευ. Βενιζέλος: Πολύ σημαντικό μήνυμα 

Την ικανοποίησή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι συντονισμένες προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται έτσι».

«Η μείωση του ΦΠΑ στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «πρέπει να περάσει στην κατανάλωση και πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική μας συνείδηση, την έντιμη συμπεριφορά όλων μας, μεταξύ μας και στη σχέση μας με το κράτος. Γιατί μόνον έτσι και το κράτος μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει έντιμο απέναντι στους πολίτες. Γιατί έχουμε και εδώ πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Εξηγώντας τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη ενέργεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «παραδοχή των θεσμικών μας εταίρων και της τρόικας πως η μάχη δίνεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης».

ΣΥΡΙΖΑ: Σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφικής πολιτικής

Με βολές υποδέχθηκε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε κυνισμό και υποκρισία στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας ότι επέλεξε την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου «για να παρουσιάσει τη νέα εκδοχή του success story του».

«Η καθυστερημένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, μιας πολιτικής που γκρεμίζει τα πάντα συθέμελα στη χώρα», σχολίασε η Κουμουνδούρου.

«Τραγικά μόνη και αναξιόπιστη, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δηλώσεις αισιοδοξίας και ανάκαμψης, τα μνημονιακά της καύσιμα όμως έχουν τελειώσει προ πολλού» σημείωσε το κόμμα.

Την απορία του για τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης της ρύθμισης εξέφρασε με τη σειρά του ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε συγκεκριμένα ακατανόητους τους λόγους για τους οποίους το μέτρο ανακοινώνεται στη μέση, και όχι στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δεύτερον, πρόσθεσε, η αναφορά ότι η ρύθμιση είναι πιλοτική στερείται περιεχομένου καθώς τίθεται υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει άμεσα να έχει απόδοση στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου.

«Τη στιγμή που με το πολυνομοσχέδιο προωθείται η περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη των πολιτών της χώρας, η αποσπασματικότητα και μερικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ για την εστίαση καταλήγει να χάνει την όποια θετική επίδραση θα μπορούσε να έχει για την ελληνική οικονομία», σημείωσε.

ΝΔ: Μικροψυχία και μιζέρια

Απαντώντας στις βολές της Κουμουνδούρου η Νέα Δημοκρατία σχολίασε λακωνικά σε ανακοίνωσή της: «ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της μικροψυχίας και της μιζέριας».

ΔΗΜΑΡ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρισε η ΔΗΜΑΡ τη μείωση του ΦΠΑ, αν και, όπως λέει, η απόφαση καθυστέρησε πολύ.

Παράλληλα, τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου ώστε να περάσει η μείωση στην τελική τιμή, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων και τα έσοδα από το ΦΠΑ να αυξηθούν.

Γενικότερα σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάσει, καθώς, όπως τονίζει, το ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεσα ένα συνολικό πλαίσιο νέων ρυθμίσεων που θα ελαφρύνει τους πολίτες από το ασήκωτο βάρος της υπερφορολόγησης και θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας. 

Δράση: Αναγκαία η μείωση, όπως και η περαιτέρω μείωση των φόρων

Και η Δράση χαιρέτισε τη μείωση, ζήτησε όμως περαιτέρω μείωση των φόρων.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «ήταν αναγκαία όπως αναγκαία είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις, η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η μείωση των μη ανταποδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών» σημείωσε το κόμμα στη σχετική του ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα