Ανάπτυξη και νέο μνημόνιο στην «ατζέντα» του Σόιμπλε

Στήριξη αναμένει αύριο η κυβέρνηση από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών για το δημοσιονομικό πρόγραμμα
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 07:00
UPD:19:30
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την κυβέρνηση (φωτογραφία αρχείου).

Αναπτυξιακό πακέτο, χρηματοδοτικό κενό και μνημόνιο είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ελληνική κυβέρνηση.

Η αίσθηση που υπάρχει, ωστόσο, δείχνει ότι, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, θα υπάρχουν δύο ατζέντες. Η μία, η επίσημη, η ευχάριστη, με αναφορά στο νέο αναπτυξιακό πακέτο, και η άλλη, η δυσάρεστη, που θα περιέχει το χρηματοδοτικό κενό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε ένα δωδεκάμηνο και το νέο μνημόνιο που θα φέρει η κάλυψή του με νέο δάνειο, συμπληρωματικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα.

Παράλληλα, λόγω των γερμανικών εκλογών, η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει «φωναχτά» ζητήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην προεκλογική εκστρατεία, όπως χαλάρωση του μνημονίου, νέο δάνειο ή νέο «κούρεμα» του χρέους, θέματα τα οποία έχει αποκλείσει με δηλώσεις του όλες τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει, ωστόσο, φραστική στήριξη από τον κ. Σόιμπλε κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος, ενώ επικοινωνιακά θα προβληθεί το αναπτυξιακό σχέδιο και το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα, για την προώθηση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνουν ανακοινώσεις για τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχει η γερμανική πλευρά. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή, οι πόροι του νέου Ταμείου θα προέρχονται από:

  • Το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ).
  • Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ.
  • Τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, KfW, η οποία φέρεται πως θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ.
  • Ιδιωτικούς φορείς.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ στο νέο Ταμείο, ο υπουργός Ανάπτυξης, που είχε καθοριστικές διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με τη γερμανική πλευρά κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, αναφέρει ότι ήδη έχουν διατεθεί πόροι του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δίνει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάτι παρόμοιο θα γίνει και με το Ταμείο.

Η δε συμμετοχή της γερμανικής KfW, θεωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, θα προσδώσει πρόσθετη αξιοπιστία στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο.

Εκτός της γερμανικής KfW, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Ταμείο έχουν εκδηλώσει τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ σε επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για να εξετάσουν τη συμμετοχή τους. Ακόμη, το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά σε συμμετοχές και από funds άλλων χωρών της Ευρωζώνης και εκτός αυτής, όπως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου προέκυψε από τη διαπίστωση κενού χρηματοδότησης επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, το οποίο υπολογίζεται σε 15-18 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η σχετική μελέτη σκοπιμότητας πραγματοποιήθηκε από τη μελέτη του οίκου Oliver Wyman, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ωνάση.

«Σιωπητήριο» για το κενό

Εκτός από το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, θα αποφευχθούν αναφορές στην ουσία του μνημονίου και στα λάθη στην πολιτική, τα οποία άλλωστε δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν η γερμανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό (για κάλυψη ελλειμμάτων και χρεολυσίων), υπολογίζεται μεταξύ 15-18 δισ. ευρώ, από το Β’ εξάμηνο του 2014 μέχρι και το τέλος του 2016 και για να καλυφθεί θα χρειαστεί επιπλέον δανειακή βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία θα υποβοηθηθεί από συμπληρωματικά μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους. Η προοπτική νέου δανείου ή νέου «κουρέματος» του χρέους δεν συζητείται καν αυτή την περίοδο από τη Γερμανία, που είναι ο βασικός χρηματοδότης, λόγω των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά εκτιμάται ότι αμέσως μετά θα ανοίξει διάλογος.

Αλλωστε, το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, θα πραγματοποιηθεί ο εξονυχιστικός έλεγχος από την τρόικα, που θα οδηγήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το διάστημα 2015-16 και ενδεχομένως για το 2013 και το 2014.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο έλεγχος να οδηγήσει και στην υπογραφή νέου μνημονίου και νέας δανειακής σύμβασης, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το 2016.

Το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 αποφάσισε πως τα μέτρα που έλαβε θα πλαισιωθούν με νέα μέτρα, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα «βλέπει» πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να τα επιτύχει από φέτος, ώστε τον Απρίλιο του 2014 (που οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού) να ζητήσει επιπλέον μείωση του χρέους.

Τα μέτρα στα οποία μπορεί να προσδοκά είναι:

  • Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
  • Η νέα μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης, που θα μειώσει τις πληρωμές τόκων και άρα τις πιέσεις στο έλλειμμα.
  • Η νέα επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης.
  • Η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Πιέσεις από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει σταθερά την Ευρωζώνη για νέα μείωση του ελληνικού χρέους, με μέτρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup, ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 1,4% του ΑΕΠ στις αρχές του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, και να ληφθούν μέτρα το 2015, ώστε να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.  

Νέα κλειστή συνάντηση με επιχειρηματίες και ομιλία

Mε εκπροσώπους από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αναμένεται να συναντηθεί, αύριο, σε κλειστή συνάντηση στο ξενοδοχείο Hilton, ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, με αφορμή την επίσκεψη αυτή, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο οργανώνει προς τιμήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εκδήλωση με ομιλητή τον ίδιο, που αποσκοπεί στο να συμβάλει ακόμη περισσότερο στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίστοιχη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την επίσκεψη στη χώρα μας της Γερμανίδας καγκελαρίου, η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκαν με δώδεκα επιχειρηματίες.

Την εκδήλωση είχε οργανώσει, όπως και αυτή τη φορά, η γερμανική πρεσβεία και οι δώδεκα «εκλεκτοί» που είχαν λάβει τη σχετική πρόσκληση ήταν: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοπελούζος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κώστας Φρουζής, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss στην Ελλάδα, Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas, Joahim Kochling, και ο επικεφαλής του Zeus Capital, Στέλιος Ζαβός.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα