Μέτωπο Μέρκελ - Σόιμπλε κατά νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 10:47
UPD:10:52
EPA/TIM BRAKEMEIER

Αποκλείουν Μέρκελ και Σόιμπλε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αν και θεωρούν πιθανή περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στις εφημερίδες Märkische Oderzeitung και Südwest Presse, η γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι «δεν βλέπει» ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ υπογραμμίζει, πάντως, ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Ελλάδα και συνοδεύει τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας με διμερείς πρωτοβουλίες.

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναφέρει, σε συνέντευξή του στη Bild, ότι «η απομείωση του χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση».

«Όποιος το αμφισβητεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει. Κανένας επενδυτής δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζει ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το αργότερο το 2020 να μπορεί η Αθήνα να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της. «Μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Κανείς άλλος δεν μπορεί να επωμισθεί τις ελληνικές υποχρεώσεις. Γνωρίζω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους».

Ερωτηθείς τέλος εάν εγγυάται στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα χαθούν χρήματα των γερμανών φορολογουμένων για την Ελλάδα, απαντά: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμα (για την Ελλάδα) να έχει επιτυχία.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα