Την αντίθεσή της στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές επαναλαμβάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και ζητεί την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
«Η απόφαση των ιθυνόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με τη βίαιη μεταβολή του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του έτους, άνευ σοβαρών προϋποθέσεων, αποτελεί ''τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι'' της υπομονής των μικρομεσαίων εμπόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Υποστηρίζει ακόμη ότι κάτι τέτοιο «όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τους μικρομεσαίους, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή με την προσαύξηση τόσο του μισθολογικού όσο και του λειτουργικού ''κυριακάτικου κόστους'' της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης που απασχολεί πέντε μισθωτούς».
Με επιστολή της η ΕΣΕΕ ζητεί την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την απόσυρση της παρ. 2 του άρθρου 16 του Σχεδίου νόμου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών», γιατί, όπως αναφέρει, «οι 52 Κυριακές δεν είναι προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την ελληνική αγορά όχι μόνο στην απορρύθμιση, αλλά στην κακοποίηση της».
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται, από τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, πως θα παρουσιάσει άλλη μία μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013 σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δισ. ή 25% το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από 6,5 δις σε 8,1 δισ.
«Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε να κλείσουν», σημειώνει.
Ακόμη υπογραμμίζει ότι η «κυριακάτικη επιβάρυνση» αποτυπώνεται σε μισθοδοσία και λογαριασμούς, η οποία αν συνδυαστεί με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 40,3% που θα επωμίζονται οι ατομικές αλλά και οι προσωπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την απογοήτευση και την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου.
Η Συνομοσπονδία επιμένει στον κανόνα της Κυριακής αργίας και επιδιώκει «συγκεκριμένες και στοχευμένες εξαιρέσεις, για τους μικρομεσαίους της αγοράς χωρίς πονηρές και αντιφατικές ερμηνείες και χωρίς την προχειρότητα και σκοπιμότητα της δίμηνης ''απραξίας'' για τη διατύπωση της παρ.2 του άρθρου 16 του Ν/σχ. του ΥΠΑΝ».
«Όταν ως έμποροι επιβιώσαμε 6 χρόνια ύφεσης και 4 χρόνια χωρίς Τράπεζες, ποιος πιστεύει, αλήθεια, ότι φοβόμαστε την δουλειά των 52 Κυριακών; Δεν φοβόμαστε την δουλειά, αλλά την ''αναδουλειά''. Δεν φοβόμαστε το νέο, φοβόμαστε το λάθος. Οι προσφυγές από τις γνωστές αλυσίδες, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά που θα ακολουθήσουν στο ΣτΕ είναι ήδη έτοιμες, ενώ στην επόμενη επίσκεψή της η τρόικα θα επικαλεστεί άνιση μεταχείριση, θα άρει όλους τους περιορισμούς υπέρ των μικρομεσαίων, διευκολύνοντας έτσι την πολυπόθητη συγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια των δανειστών», αναφέρει.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «η τελική μάχη της Κυριακής αργίας» θα δοθεί στη Βουλή και εκτιμά ότι «πολλά μπορούν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή εάν καταφέρουμε να μεταπείσουμε τους βουλευτές με κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι οι 52 Κυριακές δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφού εν τέλει μόνον οι 7 συνιστούν μνημονιακό προαπαιτούμενο».
«Ακόμη και αν η εν λόγω ρύθμιση περάσει, θα διαχειριστούμε την νέα κατάσταση με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Εάν και πάλι δεν βρούμε το δίκιο μας ούτε στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε η Κυριακή από ημέρα αργίας θα καθιερωθεί ως ημέρα απεργίας», διαμηνύει.