ΥΠΑΑΝ: Επτά Κυριακές ανοιχτά τα εμπορικά

Στις περιφέρειες η απόφαση για τα μικρά καταστήματα
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 15:31
UPD:16:55
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Επτά Κυριακές τον χρόνο, κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και εκπτώσεων, θα μπορούν να λειτουργούν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα, ενώ για τα μικρά εμπορικά, προβλέπεται μεν να μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, με την κυβέρνηση όμως να αναθέτει τις σχετικές αποφάσεις στις Περιφέρειες.

Αυτό προβλέπει η ρύθμιση για το θέμα, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί απόψε στη Βουλή.

Η ρύθμιση για τις Κυριακές, που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των δύο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπει ειδικότερα ότι:

  • Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται).
  • Τα μικρά, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, shops-in-a-shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, πάντα σε εθελοντική βάση, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές.
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    Προβλέπεται όμως ότι ο Αντιπεριφερειάρχης (ο Δήμαρχος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά), μπορεί σε διάστημα δύο μηνών να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές (από καμία έως τις 45 που απομένουν πέραν των 7) θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, στην περιοχή του. Αν δεν εκδοθεί απόφαση, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν. Θα ληφθεί επίσης μέριμνα ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με ρύθμιση που θα ορίσει το εύρος του ωραρίου της Κυριακής. 

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, ενώ με την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση της τάξης των 309 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όπως διευκρινίστηκε, το ποσό αυτό προκύπτει από την αναμενόμενη - σύμφωνα με τη μελέτη - αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών. 

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Δεν θα περάσει

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία κάνει λόγο για κυβερνητικό συνεταιρισμό του μνημονίου και της κατεδάφισης των πάντων, διαμηνύοντας πως η ρύθμιση δεν θα περάσει.
 
Όπως σημειώνει, ενώ, τόσο οι εργοδοτικοί φορείς των εμπόρων (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), όσο οι εργαζόμενοι (ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ), έχουν δημόσια και από κοινού τοποθετηθεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και κατάργησης της Κυριακής - Αργίας, «η Κυβέρνηση του αυταρχισμού προχωρά ακάθεκτη στις πολιτικές της».
 
Υποστηρίζει μάλιστα πως είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των ολίγων μεγάλων συγκροτημάτων τύπου Μall και κατεδάφισης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».
 
Η ΟΙΥΕ διαμηνύει πως ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής θα δοθεί και στην Κοινωνία και στην Βουλή, καλώντας τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, όλα τα συνδικάτα και τις οργανώσεις του εμπορικού κόσμου, τις καταναλωτικές ενώσεις και τις κοινωνικές κινήσεις σε όλη τη χώρα να ενταχθούν στη «Συμμαχία για την Κυριακή - Αργία».
 
Ρυθμίσεις για εκπτώσεις και αγορά καυσίμων

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη θέσπιση άλλων δύο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων πέρα από τις τακτικές, που παραμένουν.

Οι τακτικές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες η παλιά και η νέα τιμή και προαιρετικά το ποσοστό έκπτωσης.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο υπάρχει και ρύθμιση για τις «πειραγμένες αντλίες» και γενικά την καταδολίευση των οργάνων μέτρησης. Συγκεκριμένα, πέρα από τις διοικητικές κυρώσεις που ήδη ισχύουν, προβλέπονται ειδικές ποινικές κυρώσεις και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ειδικά για τους πρατηριούχους καυσίμων προβλέπεται επιπλέον και αφαίρεση της δυνατότητας απόκτησης άδειας για λειτουργία παρόμοιας επιχείρησης είτε από τον ίδιο τον παραβάτη, είτε από το σύζυγο ή τους συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού. Οι έλεγχοι στα πρατήρια θα γίνονται και με ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά, που θα μετρά επακριβώς την ποσότητα καυσίμου η οποία παρελήφθη.

Ακόμη, για την αγορά καυσίμων, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιβάλλεται η σύναψη γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιριών χονδρικής και πρατηρίων. Οι συμβάσεις θα διαρκούν μέχρι 5 χρόνια και σε αυτές θα πρέπει να αποτυπώνεται εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, η πολιτική παροχών και εκπτώσεων, το ύψος και η χρονική διάρκεια που θα χορηγούνται οι εκπτώσεις και οι τυχόν απολογιστικές εκπτώσεις. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων και η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθώς.

Στόχος είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και της νοθείας στην αγορά καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα ελέγχου εισροών -εκροών εγκαθίστανται ήδη στα πρατήρια καυσίμων με επιδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως επεσήμανε και ο υπουργός, καθυστέρησε εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ακόμη, αντικειμενικοποιούνται οι κυρώσεις, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει το εύρος στα πρόστιμα που ίσχυε μέχρι τώρα (από-έως), ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις διακριτικής εφαρμογής του νόμου και να περιοριστούν οι ευκαιρίες διαφθοράς. Σε περίπτωση καταβολής του προστίμου εντός 30 ημερών και εφόσον ο παραβάτης παραιτηθεί από το δικαίωμα προσφυγής, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50 %. Προβλέπονται επίσης, πέραν των διοικητικών, ειδικές ποινικές κυρώσεις για ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα τους (π.χ. νοθεία τροφίμων).

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα