Eurobank: Κρίσιμη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 17:08
UPD:17:19
Eurokinissi/EUROKINISSI

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή αν και θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων θα είναι η τρέχουσα για την προώθηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurobank.

Όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία», δύο γεγονότα αναμένεται να μονοπωλήσουν την συζήτηση στην ελληνική οικονομία αυτή την εβδομάδα: η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή του πρώτου μέρους της δόσης σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και η επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ξεκινώντας από το δεύτερο γεγονός, την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, δεν αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις ή ανακοινώσεις πέρα από κάποια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ενός νέου ελληνο-γερμανικού αναπτυξιακού ταμείου», αναφέρει η έκθεση.

Αντίθετα, σημειώνει, θα αναγνωριστεί η πρόοδος εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύγκλιση που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. «Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και συνεπώς δεν περιμένουμε καμία ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης (πχ. νέα απομείωση του χρέους του επισήμου τομέα ή / και μείωση των επιτοκίων προς τον δημόσιο τομέα) του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος το β’ εξάμηνο του 2014».

Οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία (εκλογική αναμέτρηση Σεπτεμβρίου 2013) χρησιμοποιούνται ως μια βάσιμη πρόφαση για να μην αναληφθούν ευθύνες για τη λήψη σοβαρών μέτρων που συμβάλλουν στην επίλυση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, η συγκεκριμένη στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα.

Η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών  -και για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού του β’ εξαμήνου του 2014- είναι μονόδρομος αφού από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ενώ από την άλλη τα σημάδια της κρίσης έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται φανερά και αλλού.

«Βέβαια δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μια νέα πρωτοβουλία από την πλευρά του πυρήνα της ευρωζώνης δε θα έρθει χωρίς συγκεκριμένο κόστος. Το κόστος αυτό δε μεταφράζεται αυτόματα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά – κατά την άποψη μας – σε συνέχιση της παρακολούθησης της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μετά το 2014 και σε τμηματική απομείωση του δημοσίου χρέους ώστε αυτό να καταστεί τελικά βιώσιμο».

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το ενδιαφέρον για την αμέσως επόμενη περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθεί α) στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και β) στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αν και θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα