Γνώμη: Η σημασία των επισκέψεων

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013 07:00
UPD:17:50
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Ο Γερμανός υπουργός υποσχέθηκε βοήθεια, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα, καθώς έχει κάθε λόγο να αποφύγει η χώρα μας κλυδωνισμούς που θα επηρέαζαν και την εσωτερική κατάσταση της χώρας του, δεδομένου ότι σε λιγότερο από δύο μήνες διεξάγονται εκλογές.

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ακολουθεί η επίσκεψη αύριο στη χώρα μας του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι επισκέψεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η δικομματική κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή καίρια νομοθετήματα, η ψήφιση και η υλοποίηση των οποίων αποτελούν τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» για τη συνέχιση του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Είναι γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την παραμονή της επίσκεψης του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα φέρνει ανατροπές, κυρίως στη δημόσια διοίκηση, καθώς προβλέπει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες διατάξεις για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, δυνατότητα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, εκτός των περιπτώσεων που οι υπηρετούντες στο Δημόσιο υπέπιπταν σε σοβαρότατες παραβάσεις.

Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Επρεπε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου, πέρα από την καταβολή της δόσης, να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας στο εξωτερικό, μεταφέροντας το μήνυμα ότι τα συμφωνηθέντα με την τρόικα υλοποιούνται, αν και δεν φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται οδηγούν στο ορατό μέλλον στα ποθούμενα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να παραθεωρείται η παραδοχή που έχει γίνει από τους ίδιους τους δανειστές για λάθος υπολογισμούς, στόχους και μέτρα στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Η επίσκεψη των υπουργών Οικονομικών των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου αποβλέπει στη στήριξη της κυβέρνησης και παράλληλα παρέχει την υπόσχεση πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θα προκύψει όσον αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σε λιγότερο από ένα χρόνο, όταν με βάση το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί η χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Γερμανός υπουργός υποσχέθηκε βοήθεια, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα, καθώς έχει κάθε λόγο να αποφύγει η χώρα μας κλυδωνισμούς που θα επηρέαζαν και την εσωτερική κατάσταση της χώρας του, δεδομένου ότι σε λιγότερο από δύο μήνες διεξάγονται εκλογές. Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη, καθώς η κρίση καλά κρατεί και για την αντιμετώπισή της οι κυβερνήσεις λαμβάνουν το ένα μέτρο λιτότητας μετά το άλλο, χωρίς όμως ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι φοβούνται μήπως τα προβλήματα του Νότου μεταφερθούν στις χώρες του Βορρά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παράσχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, καθώς ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν να εξασθενήσει η Ευρωζώνη. Θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει από κοντά ιδία άποψη για το οικονομικό πρόβλημα, την οποία θα κοινολογήσει στον Αμερικανό πρόεδρο εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ. Οι επισκέψεις είναι χρήσιμες στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Χρέος της κυβέρνησης είναι να πείσει για τις αντοχές της κοινωνίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα