Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 επανέφεραν την κατήφεια και τον προβληματισμό, καθώς έρχεται να ενισχύσει για μια ακόμη φορά την εκτίμηση πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Το γράφουν έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες, που παρατηρούν τα πράγματα μακρόθεν και έχουν πιο ψύχραιμη ματιά, το λένε και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και το βιώνουν εκατομμύρια ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η απαισιοδοξία χτυπάει πλέον και τους λίγους αισιόδοξους που είχαν απομείνει, αλλά και εκείνους που ενώ βλέπουν τις δυσκολίες, κάπου μέσα τους ήθελαν να βλέπουν τις προοπτικές από τη θετική σκοπιά.
Η τρόικα τι μας λέει; Πως έπειτα από τρία χρόνια σκληρής και «εκδικητικής» οικονομικής πολιτικής, κατά τους Αμερικανούς αναλυτές, εξακολουθούν να υφίστανται αβεβαιότητες στα δημοσιονομικά κάνοντας λόγο για νέα μέτρα, αλλά και για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ο πρωταρχικός στόχος της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.
Επιχείρησαν να το πετύχουν με μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ και με «κούρεμα» του χρέους και δεν κατάφεραν τίποτα. Τα μέτρα «στέγνωσαν» αγορά και νοικοκυριά και πλέον δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και δεν μπορούν να συνεισφέρουν άλλο. Συνέπεια είναι στο πρώτο εξάμηνο του έτους να λείπουν από τα δημόσια ταμεία 1,62 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ προσδοκά ότι η «τρύπα» θα καλυφθεί στους επόμενους μήνες, αλλά το ερώτημα είναι πώς και από πού; Ενδιαφέρον έχει και η αιτιολόγηση των αποκλίσεων. Ευθύνονται, λέει το ΥΠΟΙΚ, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η μη αποστολή των ειδοποιητηρίων για το ΦΑΠ του 2011. Ομως και τα δύο ζητήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου… Πολιτισμού, αλλά είναι καθαρά θέματα του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, που όφειλε να φροντίσει για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΦΑΠ και, μάλιστα, για το έτος 2011! Ακόμη και αν δρούσε ταχύτερα το ΥΠΟΙΚ, η κατάσταση δεν θα ήταν πολύ καλύτερη, γιατί δεν είναι βέβαιο πως θα πληρώνονταν οι φόροι που θα βεβαιώνονταν.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη το φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012, πόσω μάλλον θα πληρώσουν εμπρόθεσμα το φόρο του 2013, αλλά αυτή είναι μια παράμετρος που αγνοείται από τους συντάκτες των μνημονίων. Εάν, πάντως, δεν καλυφθεί το κενό, στους επόμενους μήνες, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, ανεξάρτητα από το τι λέει ο υπουργός Οικονομικών, που επιχειρεί να προσεγγίσει αισιόδοξα το θέμα των αποκλίσεων. Στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια δεν γίνονται αυτά που λένε οι υπουργοί, αλλά αυτά που λέει η τρόικα.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]