Ιαπωνία: Ανάκαμψη «βλέπει» η κεντρική τράπεζα

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 09:51
UPD:10:08
REUTERS/Toru Hanai

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), εκτιμώντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκαμψη της οικονομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι οι πιο αισιόδοξες των τελευταίων 2,5 ετών και αντικατοπτρίζουν τον θετικό αντίκτυπο από την εξασθένηση του γεν και τα φιλόδοξα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Όπως ευρέως αναμενόταν, η BOJ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της να διατηρήσει τη διατηρήσει την υπόσχεση για αύξηση της κεφαλαιακής βάσης κατά 60-70 τρισ. γιεν (600-700 δισ. δολαρίων) ετησίως.

Δεν προέβη, εν τω μεταξύ, σε μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψής της για επιτάχυνση του πληθωρισμού κοντά στο 2% κατά την ετήσια χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2016. Ο στόχος αυτός αποτελεί «κλειδί» στις προσπάθειες του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να τονώσει την οικονομία.

«Η ιαπωνική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό», αναφέρει η BOJ στην ανακοίνωσή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η τράπεζα χρησιμοποίησε τη λέξη «ανάκαμψη» για την οικονομία ήταν τον Ιανουάριο του 2011, δύο μήνες πριν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αισιοδοξία αυτή της BOJ υποδηλώνει πως δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα