Fitch: Αναβάθμιση σε CCC από «restricted default»

ΕΚΤ: Αποδεκτά και πάλι τα κυπριακά ομόλογα
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 22:08
UPD:06/07/2013 00:47
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Στην αναβάθμιση σε CCC του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τοπικό νόμισμα, από το καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default) προχώρησε, όπως αναμενόταν, ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής εσωτερικού χρέους και την έκδοση νέων ομολόγων. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσής της από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η Κύπρος αντάλλαξε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας.

Την Πέμπτη και ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε, για τον ίδιο λόγο, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε CCC+ από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται, εκ νέου, τα κυπριακά ομόλογα ως εγγύηση (collaterals) για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει, την αναβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ανταλλαγής εγχώριου χρέους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το Συμβούλιό της αποφάσισε ότι τα ομόλογα που εξέδωσε ή εγγυήθηκε πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνονται εκ νέου αποδεκτά ως εξασφάλιση για σκοπούς πραγματοποίησης πράξεων νομισματικής πολιτικής στο ευρωσύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα