Νέο «ραντεβού» με την τρόικα το Σάββατο

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 22:03
UPD:06/07/2013 00:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Στη φωτογραφία ο Κλάους Μαζούχ (αριστερά), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Ματίας Μορς, (δεξιά) εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέρχονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζονται και το Σάββατο το μεσημέρι, στις 12, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το Δημόσιο, μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε πολύ κοντά, δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που ξέρατε, ελπίζουμε αύριο να κλείσουμε». Στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Πάντως, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).

Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, αναμένονται το Σάββατο απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:

- Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

- Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)

- Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη μετάθεση για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013 - 2014.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank.

Γ. Μιχελάκης: Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί μετακίνησης των περίπου 3.500 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, είχε το μεσημέρι συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Μπαλασόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών του δήμου Αθηναίων Απ. Κόσσυβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι.

«Όταν υπάρξει οριστική συμφωνία θα σας ενημερώσουμε» φέρεται να είπε ο κ. Μιχελάκης στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με πηγές. Οι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν ανακριβή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών δεν γνώριζε για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές» τις σχεδιαζόμενες μετακινήσεις των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ..

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την αποχή των δημοτικών αστυνομικών από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο, και την διοργάνωση συγκέντρωσης στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Αθήνας το Σάββατο στις 11.00.

Προχώρησε επίσης στην κήρυξη στάσης εργασίας την Δευτέρα 8 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πλατεία Καραϊσκάκη στις 12.30 το μεσημέρι.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα