Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικό κενό

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 13:03
UPD:13:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικό κενό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις από την τρόικα για συμφωνία επί μιας σειράς θεμάτων μέχρι την Κυριακή.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters πως η κυβέρνηση «βλέπει» μία συμφωνία με την τρόικα, μέχρι τη Δευτέρα, σε όλα τα θέματα πλην της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως οι διεθνείς δανειστές ίσως «παγώσουν» τη δόση προς την Ελλάδα για τρεις μήνες, αν δεν πειστούν ότι η χώρα προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν αναμένω εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο», είπε ο παράγοντας αυτός σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίασή τους την Δευτέρα. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει. 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα