Τρόικα: Νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο το πρωί

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 13:06
UPD:14:47
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

A- A A+

Νέα συνάντηση θα έχουν το πρωί της Πέμπτης, στις 10.00, οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η κινητικότητα στο Δημόσιο παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφθασαν στο υπουργείο στις 11.00 και αποχώρησαν στις 12.30, και όπως έγινε γνωστό, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο το πρωί.

Αύριο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκεφθούν και το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να υπάρξει παράταση για την κινητικότητα των συνολικά 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τον τρόπο μετακίνησής τους, η τρόικα φέρεται να ζητεί να μην υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών για παράδειγμα, αλλά να βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση δεν τέθηκε τελικά το θέμα της ΕΡΤ, το οποίο οι ελεγκτές θα συζητήσουν τελικά με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ζητούνται σαφείς δεσμεύσεις για την κινητικότητα

Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η τρόικα στη διαπραγμάτευση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτυπώνεται σε δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ.

«Αποκλείεται να φύγει η τρόικα εάν δεν βρεθεί λύση για το Δημόσιο, έστω και με ορίζοντα χρόνου», τόνισε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι η πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα.

Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.

Όμως, στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα έχει δεχθεί ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε λόγω των απολύσεων στην ΕΡΤ, ζητεί όμως τον ακριβή αριθμό αυτών που θα επαναπροσληφθούν στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Συμφωνία σε όλα, πλην κινητικότητας έως τη Δευτέρα»

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση «βλέπει» συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, μέχρι τη Δευτέρα, σε όλα τα θέματα πλην της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου»

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Reuters: Απειλούν με τρίμηνο χρηματοδοτικό πάγωμα οι δανειστές

Εν τω μεταξύ, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters αναφέρει σήμερα πως οι διεθνείς δανειστές απειλούν την Ελλάδα με τρίμηνο χρηματοδοτικό πάγωμα, εάν δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης φέρεται να δήλωσε πως οι διεθνείς δανειστές ίσως «παγώσουν» τη δόση προς την Ελλάδα για τρεις μήνες, αν δεν πειστούν ότι η χώρα προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν αναμένω εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο», είπε ο παράγοντας αυτός σε δημοσιογράφους, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίασή τους την Δευτέρα. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε αστείο το όλο θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει από χθες με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ.



 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή