Μαραθώνιος συσκέψεων με την τρόικα

Σε εξέλιξη η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 16:19
UPD:17:22
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ, προσέρχεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στα κρίσιμα υπουργεία έχουν από το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών, που συναντώνται αυτή την ώρα με το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συμμετέχουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης και η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χριστίνα Σακελλαρίου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.

Όπως έγινε γνωστό από στελέχη του ΥΠΟΙΚ, στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στο Βερολίνο).

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η παρουσία των παραπάνω παραγόντων στο υπουργείο Οικονομικών, καταδεικνύει την προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το ταχύτερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και χθες με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσιάζοντάς τους τις εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» ύψους 2 δισ. ευρώ, που έχουν εντοπίσει οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Νωρίτερα σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι μετακινήσεις θα γίνουν, εθελοντικά ή υποχρεωτικά

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο του Δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, ότι στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι οι απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά η κινητικότητα, διαμηνύοντας πάντως ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν, είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά.

Κατά τη συνάντησή του με τους εκπαιδευτικούς, μετά από πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και των υποχρεωτικών μετακινήσεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι η κινητικότητα θα πρέπει να γίνει εθελοντικά, αλλά, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν θα διαφωνήσει εάν κάποια στιγμή γίνει και υποχρεωτικά.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν και οι προτεραιότητες που θα τεθούν στις μετακινήσεις, είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συμμετάσχει στην κινητικότητα.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό διάστημα από τη μία θέση εργασίας στην άλλη, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου, ώστε να είναι το μικρότερο δυνατό.

Η αντιπροσωπεία των καθηγητών ζήτησε να καταργηθεί η ρύθμιση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου, σύμφωνα με την οποία για οποιοδήποτε παράπτωμα και χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή, ο εκπαιδευτικός τίθεται σε αργία.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΟΛΜΕ να υποβάλει ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και παραδείγματα ακραίων περιπτώσεων εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε αργία, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο Πειθαρχικό.

Μετά τη συνάντηση ο γ.γ. της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, μετέφερε στους εκπαιδευτικούς τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι με την κινητικότητα, ουσιαστικά, το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα θέματα των απολύσεων και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο, με νέα συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα