Στην τελική ευθεία μπαίνει από την τρέχουσα εβδομάδα η σύνταξη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος αναμένει το «πράσινο φως» από την τρόικα, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα, για να κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου και θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, αλλάζει από τις αρχές του 2014 η κλίμακα παρακράτησης, προβλέπεται πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, ενώ δημιουργούνται ηλεκτρονικοί ατομικοί φάκελοι για κάθε φορολογούμενο.
Φάκελοι στους οποίους θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος, όπως οι δαπάνες για ταξίδια, οι αγορές μεγάλης αξίας, οι δαπάνες προηγούμενων ετών, οι καταθέσεις που έχει στην τράπεζα, τα εισοδήματα που δηλώνονται.
Το οικονομικό προφίλ των φορολογουμένων θα συμπληρώνεται με αναλυτική αναφορά για τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τις δαπάνες που έχουν σχέση με πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, κόστη συντήρησης περιουσιακών αγαθών, καταθέσεις, δάνεια κ.λπ. Στόχος της κίνησης αυτής είναι ανά πάσα στιγμή η εφορία να μπορεί ελέγχει οποιαδήποτε μεταβολή και από πού αυτή προέρχεται.
Παρακράτηση
Με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσοι φορολογούνται στην πηγή του εισοδήματός τους δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση, αφού η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό παίρνουν τέλος οι φορολογικές δηλώσεις, ενώ στη νέα κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου του 2014 οι συντελεστές αναμένεται να κυμαίνονται από 1% έως και 42% (κλιμακωτά) στις αποδοχές άνω των 800 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης, εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ, θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ακόμη και έως 20%. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε αμοιβή πλέον του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 42%.
Στο πλαίσιο αυτό, από το επόμενο έτος, δήλωση θα υποβάλλουν μόνο όσοι έχουν επιπλέον έσοδα από άλλη πηγή και επιθυμούν να πάρουν επιστροφή φόρου, καθώς και όσοι έχουν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από επενδύσεις, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου. Οι εν λόγω, μάλιστα, φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως και την 1η Απριλίου.
Οσον αφορά στα ακίνητα, στο σχέδιο νόμου αναμένεται να περιληφθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι η πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 θα πρέπει να γίνει σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, ενώ θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% έως 3% επί των εισοδημάτων από ακίνητα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος θα είναι ένα συνοπτικό κείμενο με πολύ λιγότερα άρθρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και θα δίνει έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ δεν θα περιλαμβάνει φορολογικούς συντελεστές ή άλλες φοροεισπρακτικές διατάξεις.
Στο νέο «πλέγμα» μέτρων του ΚΦΕ θα προβλέπονται και τα εξής:
- Επιχειρήσεις: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ξεκάθαρες οι διατάξεις για τις δαπάνες που θα εκπίπτουν ή όχι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ώστε να γνωρίζουν όλοι εξαρχής τι ισχύει, χωρίς να ερμηνεύεται κατά το δοκούν η μία ή η άλλη διάταξη από τις φορολογικές αρχές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και θα υπάρχει ειδική αναφορά στις δαπάνες που δεν θα αναγνωρίζει η εφορία.
- Ενδοομιλικές συναλλαγές: Περιορίζονται οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω των λεγόμενων ενδοομιλικών συναλλαγών όπου τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο έχει χάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με τις συναλλαγές αυτές μια εταιρεία, μεταξύ άλλων, μπορεί να «φουσκώσει» τα τιμολόγια εισαγωγής και να μειώσει σημαντικά τα καθαρά κέρδη της.
- Ελεγχοι: Θα προβλέπεται τακτική σύγκριση μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών των φορολογικών δηλώσεων, φυσικών και νομικών προσώπων, με τα πραγματικά εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών (μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών).
Επιπλέον διατάξεις στο σχέδιο νόμου
Στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
- Επισφαλείς απαιτήσεις: Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας θα διαγράφονται πλέον πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα.
- Offshore εταιρείες: Δίδεται βαρύτητα στην πραγματική διοίκηση της επιχείρησης, δηλαδή σε αυτόν που ασκεί τον έλεγχο και πραγματοποιεί τις συναλλαγές.
- Απλοποίηση: Οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται σε αυτές.
- Ανταλλαγή πληροφοριών: Ενα από τα σημαντικότερα όπλα κατά της φοροδιαφυγής θα είναι η πρόβλεψη που θα υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο για ανταλλαγή στοιχείων από άλλα κράτη, είτε αυτά είναι ευρωπαϊκά είτε τρίτες χώρες.
Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει ειδική υπηρεσία που θα ασχολείται με την άντληση πληροφοριών από άλλες χώρες ώστε να διαπιστωθεί ποιοι διατηρούν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ούτως ώστε να ανακαλύψουν με ποια εισοδήματα και από πού προέκυψε ο κάθε λογής πλούτος.
Ολες οι δαπάνες και τα εισοδήματα
Στους ηλεκτρονικούς φακέλους θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος, όπως οι δαπάνες για ταξίδια, οι αγορές μεγάλης αξίας, οι δαπάνες προηγούμενων ετών, οι καταθέσεις που έχει στην τράπεζα, τα εισοδήματα που δηλώνονται.
Γιώργος Κούρος - [email protected]