Οι πρόσφατες αποφάσεις σε σχέση με την ΕΡΤ ήταν της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κάνει «συγκεκριμένες εισηγήσεις» σε σχέση με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με κρατικούς οργανισμούς.
«Οι προτάσεις διατυπώνονται από την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ερωτηθείς για την ΕΡΤ και για το αν η απόφαση ήταν της τρόικας «προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος των 2000 απολύσεων».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφωνούν στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά το ΔΝΤ δεν προσδιορίζει το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα.
Απαντώντας και σε άλλες ερωτήσεις επέμεινε ότι για τις «λεπτομέρειες» της πολιτικής (εφαρμογής του προγράμματος) αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, επανέλαβε ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» και ότι «για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών», οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Σημείωσε πάντως ότι «δεν σχολιάζουμε την πρόοδο του προγράμματος όσο η αποστολή είναι σε εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «ακόμη υπάρχουν αρκετά τεχνικά ζητήματα που εξετάζονται».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε και για την περίπτωση «αποκλίσεων» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κατά πόσο μπορούν να εμποδίσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν πρέπει να προεξοφλούνται καταστάσεις. «Ας μη βιαζόμαστε. Ας ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε.
Για το χρέος, ο κ. Ράις τόνισε ότι «αυτή την στιγμή» δεν υπάρχει θέμα συζητήσεων για νέο «κούρεμα».
Σε ό,τι αφορά τη θέση ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, να μην χρειάζεται η Ευρώπη τη συμβολή του ΔΝΤ, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι χώρες ζητούν τη βοήθεια του ΔΝΤ για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο, συνήθως για τρία χρόνια και ό,τι στην περίπτωση της Ευρωζώνης είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε η τρόικα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Υποστήριξε τέλος ότι υπάρχει «στενή συνεργασία» του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.
Σε ερωτήσεις για την Κύπρο, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι θα υπάρξει απάντηση, αλλά δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, ούτε και για τον χρόνο που θα επιδοθεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα «συμφωνημένο μνημόνιο».
Πηγή: ΑΜΠΕ