«Ξεφούσκωσε» η 3ήμερη ευφορία

Ο φόβος μαζικής αστάθειας διέκοψε την κούρσα
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:34

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια «πάγωσαν» χθες περιμένοντας την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ από ώρα σε ώρα, με την ευφορία των προηγούμενων συνεδριάσεων -όσον αφορά στη διάρκεια της σύγκρουσης- να δίνει τη θέση της στην αγωνία για τις εξελίξεις.

Η απότομη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου και η εκτίμηση θεσμικών επενδυτών πως επίκειται μαζική αστάθεια στις συναλλαγές διέκοψαν τη χρηματιστηριακή κούρσα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ

Στη Wall Street το κλίμα παρέμεινε υποτονικό, καθώς η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη από την αγορά, αφού ήταν αδύνατον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση εν αναμονή πολέμου. Οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο, προσπαθώντας να μαντέψουν τη διάρκεια του πολέμου.

Τα νέα επίσης στοιχεία για την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο προκάλεσαν ερωτηματικά για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας υπέστη σημαντικές ζημίες μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες να αφαιρέσουν 289 δισ. δολάρια από τα κέρδη τους για καταχρήσεις και επικίνδυνες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία 50 έτη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 52,31 μονάδες, ποσοστό 0,64%, φθάνοντας στις 8.194,23 μονάδες. Με άνοδο 8,28 μονάδων, ποσοστό 0,59%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.400,55 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη τα μεγάλα κέρδη των BASF (+10,4%) και Bayer (+6,6%) δεν ήταν ικανά να συντηρήσουν την αρχική άνοδο, καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη από την τριήμερη άνοδο των αγορών. Μεγάλα κέρδη κατέγραψε και η Wella (+20%) έπειτα από την είδηση της εξαγοράς της από την αμερικανική Procter & Gamble αντί 5,7 δισ. δολαρίων.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η πτώση των τιμών πετρελαίου -η μεγαλύτερη ημερήσια σε διάστημα πολλών ετών- πίεσε τις μετοχές του κλάδου και παρέσυρε χαμηλότερα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,2% και 0,75% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 14% πάνω από τα χαμηλά της εξαετίας στα οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ICI (+11,2%), Solvay (+3,6%), TotalFinaElf (-3,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα