Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 07:02

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα 20 ετών, για τέταρτη φορά αυτόν τον μήνα, υποχώρησε ο δείκτης Nikkei. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Tokyo Electron Ltd., σημείωναν απώλειες, καθώς έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα αρχίσει το νωρίτερο αύριο, επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,2% φθάνοντας στις 7.861,69 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Υποχώρησε κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών που είχε αγγίξει στις 11 Μαρτίου. Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 778,29 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, έδωσε διορία στον Σαντάμ Χουσεΐν μέχρι τις 10 π.μ. αύριο το πρωϊ, ώρα Τόκυο, να εγκαταλείψει το Ιράκ ειδάλλως θα έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ , είπε χθες, ότι είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία από τον επικείμενο πόλεμο με το Ιράκ.

«Κανείς δεν θέλει να πάρει επιπλέον ρίσκο πριν γνωρίζει περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου», ανέφερε ο Yoshinori Nagano, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 68 δισ. δολ. με την Daiwa Asset Management Co.

Αλλού στην περιοχή, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε κέρδη 0,4%, μετά την αανκοίνωση της LG Card Co. και άλλων επτά ανταγωνιστριών της, ότι θα αυξήσει το κεφάλαιό της κατά περίπου 1,6 τρισ. δολ., κίνηση, η οποία οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα τις βοηθήσει να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 0,4%. Οι μετοχές της Formosa Plastics Corp. και της China Manmade Fibers Corp. σημείωναν απώλειες, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Economic Daily News», ότι η κρατική εταιρεία διΰλισης, Chinese Petroleum Corp., είναι αδύναμη να τις προμηθεύσει με τις αναγκαίες ποσότητες πρώτων υλών.

Οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, κινούντο ανοδικά, ενώ όλοι οι άλλοι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ασίας, σημείωναν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα