Fed: Aμετάβλητα τα επιτόκια

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 21:18

Η Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου. Το CNN σχολιάζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να περιμένει τον πόλεμο στο Ιράκ, προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, για να τονώσει την ανάπτυξη.

Δεν είναι μόνο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προβληματίζουν τη Fed, σύμφωνα με τους αναλυτές του CNN, αλλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως η αγορά εργασίας, όπου δεν διαγράφονται προοπτικές άμεσης βελτίωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και η αγορά πετρελαίου.

Οι ανησυχίες για την αναιμική ανάκαμψη, μετά την επιβράδυνση που είχε σημειωθεί το 2001, έγιναν ακόμα εντονότερες μετά την ανακοίνωση αρχές Μαρτίου ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ έφθασε το 5,8% το Φεβρουάριο, με μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, που έφθασαν τις 308.000.

Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών υποχώρησε σε ναδίρ 26μήνου το Μάρτιο, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Ο δείκτης Οικονομικής Αισιοδοξίας έπεσε τις 48,8 μονάδες, έναντι 50,0 μονάδων το Φεβρουάριο. Είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2001 -που άρχισε η σχετική έρευνα- που ο δείκτης πέφτει κάτω του φράγματος των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

62 από τους 72 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg είχαν προεξοφλήσει την σημερινή απόφαση της Fed.

Η τελευταία μείωση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2002, στο 1,25%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1,17% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 1961.

Τα αμερικανικά επιτόκια διαμορφώθηκαν κάτω του 1%, στο 0,68%, τον Ιούλιο του 1958, επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα