Χαμηλώνει τους τόνους το ΔΝΤ

«Στενή» η συνεργασία των μελών της τρόικας, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 19:59
UPD:07/06/2013 12:28
ΔΝΤ

O Tζέρι Ράις απαντάει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα

Να χαμηλώσει τους τόνους μετά τις ευρωπαϊκές ενστάσεις για τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα επιχείρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα μέλη της τρόικας διατηρούν «στενή συνεργασία» και ότι «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά». «Η τρόικα έχει δουλέψει καλά και λειτουργεί καλά» για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική από την Ευρώπη, ο κ. Ράις απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες και έχει καθήκον να κάνει την εκτίμησή του. «Εμείς, στο ΔΝΤ, έχουμε μεγάλο σεβασμό σ' αυτό το δικαίωμα», σημείωσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο και έπρεπε να υπάρξει άμεση διαχείριση του προβλήματος ώστε να προληφθεί μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.

«Το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά»

Υπογράμμισε επίσης ότι η αξιολόγηση (στην οποία περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για λανθασμένους υπολογισμούς) αφορά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα ότι το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και η Ελλάδα έχει καταφέρει «σημαντική πρόοδο», ενώ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

REUTERS/EDWARD BARAN

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν οραματιζόμαστε νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα». Τόνισε επίσης ότι «ούτε προγραμματίζουμε συζητήσεις για το θέμα του χρέους σ' αυτό το σημείο» και πως «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνσή του και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, συμπληρώνοντας ότι στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα και να αποφασίσουν για νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δυο προηγούμενων ετών, 2013 και 2014.

«Δεν παραβιάστηκαν οι κανονισμοί του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς εάν έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά και ότι κάθε πολιτική που ακολουθείται από το Ταμείο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΔΝΤ

Σχετικά με την Κύπρο ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί μέσα στον Ιούλιο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «η κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα