Ο ΟΠΕΚ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο, λέει ο επικεφαλής της ΙΕΑ

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 10:39

Δεν συντρέχει λόγος να αποδεσμεύσουν οι βιομηχανικές χώρες τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους, εκτίμησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) Κλοντ Μαντίλ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, καθώς είναι πεισμένος ότι ο ΟΠΕΚ είναι σε θέση να καλύψει την όποια έλλειψη ιρακινού πετρελαίου από τις αγορές.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ Αμπντάλα μπι Χαμάντ αλ-Ατίγια κάλεσε, λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, όλα τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να χρησιμοποιήσουν τό σύνολο της παραγωγικής ικανότητας τους.

Η τιμή του βαρελιού Brent υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, στα 25,55 δολάρια χάνοντας 1,20 δολάρια. Σε ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις, μετά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης NYMEX, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, στα 28 δολάρια το βαρέλι (απώλειες 1,88 δολάρια).

Κορυφαίοι πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο, όπως ο Ολα Λόρεντζον, διευθυντής της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας τάνκερ Frontline (Νορβηγία), ανέφεραν, παράλληλα, ότι τα πετρελαιοφόρα τους εξακολουθούν να φορτώνουν αργό από το βόρειο τμήμα του Κόλπου μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα