Συντελεστές πολλών ταχυτήτων στα ακίνητα

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να αποφευχθούν αναταράξεις εντός και εκτός κυβέρνησης
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 07:00
FOSPHOTOS

Ο ενιαίος φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φθάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συντελεστές πολλών ταχυτήτων προωθεί για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποφύγει νέες αναταράξεις εντός και εκτός του κυβερνητικού σχήματος.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που προωθείται στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να το μελετήσουν και στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής να ληφθούν, εάν αυτό καταστεί δυνατό, οι τελικές αποφάσεις, προβλέπονται τα εξής:

  • ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φθάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως:
    • - τιμή ζώνης
    • - ο όροφος ή αν έχει πρόσοψη
    • - ο συντελεστής εμπορικότητας
    • - το εάν είναι μισθωμένο
    • - απόσταση από τη θάλασσα
    • - αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.).

  • ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής:

- 1 ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας
- 2 ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά
- 3 ευρώ/στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

  • για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες
  • για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 και 50 ευρώ/στρέμμα.

«Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Βαρόμετρο πάντως για τις επιβαρύνσεις που θα δεχτούν και πάλι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα είναι οι τελικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Το νέο τοπίο στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, αφού τον επόμενο μήνα θα πρέπει να «κλειδώσουν» οι αυξήσεις που θα πρέπει να έχουν και το «πράσινο φως» της τρόικας.

Οι δανειστές επιμένουν σε αυξήσεις που φθάνουν έως και 40%, αγνοώντας ότι η κτηματαγορά βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και τρία χρόνια, καθώς και ότι περισσότερες από 40 επαγγελματικές δραστηριότητες δέχονται το χτύπημα της ύφεσης, λόγος για τον οποίο πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιπροτείνει αυξήσεις κατά μέσο όρο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», 20%.

Σε κάθε περίπτωση, με τις επικείμενες αλλαγές θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Η τρόικα πάντως έχει ήδη ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, να λάβει γνώση των προθέσεων όσον αφορά τις νέες τιμές που θα ισχύσουν, καθώς έχουν διαμηνύσει ότι ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν κενά στις εισπράξεις του Δημοσίου προκειμένου να συζητήσει στην επόμενη επίσκεψή της οποιαδήποτε ελάφρυνση στις μεταβιβάσεις, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι δανειστές υπενθυμίζουν μάλιστα ότι είναι μνημονιακή δέσμευση να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές.
Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν πάντως ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εξίσωση των τιμών, αντικειμενικών και εμπορικών, για να υπάρξει ένα ενιαίο καθεστώς που θα διευκολύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα απλοποιήσει τις φορολογικές διαδικασίες, λόγος για τον οποίο υπάρχει και ταύτιση μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός νέου «δείκτη πληθωρισμού ακινήτων».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος και του νέου συστήματος υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου είναι να μην υπάρξουν κενά όσον αφορά τις εισπράξεις, αφού πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Μείωση βαρών μετά την απόφαση για τις αξίες

Μόλις ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά στις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», και τη μείωση των συντελεστών που ισχύουν στις μεταβιβάσεις από το 8% και 10% στο 4% και 8% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος στις μεταβιβάσεις υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 8%, μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται, ενώ άνω των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%.

Συντελεστές αρκετά υψηλοί, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Για να καλυφθούν, πάντως, τα «κενά» στις εισπράξεις από τις αλλαγές, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν, μεταξύ άλλων, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν»:

  • Να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%.
  • Να μειωθεί και αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα, το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα