Τη δραστηριοποίηση της οικονομικής αστυνομίας σε συντονισμό με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας προβλέπει το σχέδιο «Άρτεμις», η εφαρμογή του οποίου ξεκινά άμεσα.
Γ. Βρούτσης: «Ανοικτή πληγή» η αδήλωτη εργασία Απόσπασμα της δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια με θέμα το επιχειρησιακό πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια με θέμα το επιχειρησιακό πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο υπουργείων ως «κρίσιμο συστατικό του σχεδίου «Άρτεμις» το οποίο, όπως είπε, βαίνει προς οριστικοποίηση.
Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε επίσης τη ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την εισφοροδιαφυγή «πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε περίοδο οικονομικής κρίσης» και διαβεβαίωσε ότι η οικονομική αστυνομία θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Πιο αναλυτικά, ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων περιλαμβάνει:
-
Συνεργασία – συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και εξαιρετικού ενδιαφέροντος εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής παραβατικότητας.
-
Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση για τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια (προγράμματα) ελέγχων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη γεωγραφική, κλαδική και επαγγελματική κάλυψη της ελεγκτέας οικονομικής δραστηριότητας.
-
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεθόδων και εργαλείων ελέγχου με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
-
Προώθηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ελεγκτικών Σωμάτων, για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων των πραγματοποιούμενων ελέγχων εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίησή τους.
-
Δημιουργία Μητρώου Παραβατικότητας, με στόχο τη στρατηγική και αποτελεσματική εστίαση των ελέγχων, αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
-
Συνεργασία για την κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.
-
Συνεργασία για τη δημιουργία πλαισίου άμεσης και επιτόπιας επιβολής κυρώσεων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας είναι επιφορτισμένοι περίπου 300 ελεγκτές του ΣΕΠΕ και 23 ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 700.000 ενεργές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2012 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ παράλληλα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο του ΙΚΑ από την αδήλωτη εργασία φτάνουν για το έτος 2012 τα 6 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ