Τη δραστηριοποίηση της οικονομικής αστυνομίας σε συντονισμό με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας προβλέπει το σχέδιο «Άρτεμις».
Τη δραστηριοποίηση της οικονομικής αστυνομίας σε συντονισμό με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας προβλέπει το σχέδιο «Άρτεμις», η εφαρμογή του οποίου ξεκινά άμεσα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια με θέμα το επιχειρησιακό πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο υπουργείων ως «κρίσιμο συστατικό του σχεδίου «Άρτεμις» το οποίο, όπως είπε, βαίνει προς οριστικοποίηση.
Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε επίσης τη ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την εισφοροδιαφυγή «πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε περίοδο οικονομικής κρίσης» και διαβεβαίωσε ότι η οικονομική αστυνομία θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Πιο αναλυτικά, ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων περιλαμβάνει:
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας είναι επιφορτισμένοι περίπου 300 ελεγκτές του ΣΕΠΕ και 23 ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 700.000 ενεργές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2012 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ παράλληλα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο του ΙΚΑ από την αδήλωτη εργασία φτάνουν για το έτος 2012 τα 6 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ